Как се разпознава хубавата крава

Добре оглеждайте главата, за да не пропуснете недостатъци или заболявания.

Главата на хубавата млечна крава е дълга, лека и суха. Тежката - т. нар. бича глава, е нежелателна.

Очите на млечната крава са големи и изпъкнали.

Ушите - тънки, леко прозиращи.

Рогата - малки и тънки в основата.

Шията - дълга, тънка, суха, като кожата й трябва да образува множество гънки.

Късата шия е нежелателна

Гърдите трябва да са дълбоки и широки, да се спускат на 10-15 см под равнището на лакътните стави. Между ребрата трябва да има широки промеждутъци. Ребрата са косо поставени по отношение на гръбначния стълб.

В областта на ребрата гърдите са окръглени

Огледайте добре кравата, преди да я купите. Въпреки че и кравите с тесен гръден кош понякога може да са млечни, все пак е по-добре да се избягват, тъй като са склонни към развитие на туберкулоза.

Кожата на млечната крава е тънка, плътна и подвижна. Липсват мастни отлагания под кожата или са съвсем незначителни.

Нежелателна е грубата кожа и когато явно се напипват мастни отлагания под нея.

Холката е висока, права, с умерено развита мускулатура. Острата раздвоена холка е нежелателна.

Коремът е обемист, с форма на буре, но да не е увиснал. Нежелателен е както увисналият, така и прекалено прибраният корем при кравите.