Оглеждайте добре, когато купувате крава

14 септември 2018
Домашна ферма
0
3627
 

Как се разпознава хубавата крава

Добре оглеждайте главата, за да не пропуснете недостатъци или заболявания.

Главата на хубавата млечна крава е дълга, лека и суха. Тежката - т. нар. бича глава, е нежелателна.

Очите на млечната крава са големи и изпъкнали.

Ушите - тънки, леко прозиращи.

Рогата - малки и тънки в основата.

Шията - дълга, тънка, суха, като кожата й трябва да образува множество гънки.

Късата шия е нежелателна

Гърдите трябва да са дълбоки и широки, да се спускат на 10-15 см под равнището на лакътните стави. Между ребрата трябва да има широки промеждутъци. Ребрата са косо поставени по отношение на гръбначния стълб.

В областта на ребрата гърдите са окръглени

Огледайте добре кравата, преди да я купите. Въпреки че и кравите с тесен гръден кош понякога може да са млечни, все пак е по-добре да се избягват, тъй като са склонни към развитие на туберкулоза.

Кожата на млечната крава е тънка, плътна и подвижна. Липсват мастни отлагания под кожата или са съвсем незначителни.

Нежелателна е грубата кожа и когато явно се напипват мастни отлагания под нея.

Холката е висока, права, с умерено развита мускулатура. Острата раздвоена холка е нежелателна.

Коремът е обемист, с форма на буре, но да не е увиснал. Нежелателен е както увисналият, така и прекалено прибраният корем при кравите.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
5553
0

Хроничният стрес се отразява отрицателно на здравословното състояние, на дълголетието и на работоспособността на домашния кон. Постоянно повишеното нервно-психично напрежение напрежение,

3204
0

Първите 10-15 дни след отбиването са критични за зайчетата и не е случайно, че именно тогава смъртността е най-голяма,

1935
0

Здравето на козата зависи и от състоянието на копитата й. Но специалистите уточняват, че на състоянието им се отразяват и условията, при които се отглежда козата и изхранваните фуражи.

5787
0

Какво да правим Може да давате само сено и вода, докато дойде ветеринарят. Много стопани, за да спрат диарията на овцете, дават няколко пъти дневно отвара от дъбова кора Приготвя се от 1 супена

4635
0

Като пораснат, ще дойдат и големите, напомнят специалистите Ако имате ярки - млади кокошки, няма защо да се притеснявате, че яйцата им са по-дребни. С времето вероятно те ще започнат да снасят

Още от Фермер
333
0

„Имаме потенциал за развитие на европейско селско стопанство“, Николай Стефчов, Агробизнесмен на България за 2017 г., управител на фирма „Агритоп“ Когато говорим за успешен бизнес в животновъдството

2754
0

Компанията за управление на поземлени активи “Агрион“ е най-предпочитаната сред фирмите при сделка Близо 870 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба през тази есен в България.

288
0

Днес времето ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса.

1287
0

Около половината от произведената у нас е с качества за брашна и хляб Алма Давидова Месечният индекс на цените на зърното по ФАО нарасна с 4%, а цените на пшеницата се удвоиха,

1323
0

В домашни условия плодовата продукция се съхранява в дървени касетки. Те са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Камериерка в хотел в „Слънчев бряг” се оплака от вербални и физически заплахи от страна на управителката на хотела, в който работела. Огняна Вълканова твърди, че била заплашвана с ножица. Били й отправени и нецензурни обиди. По думите на камериерката скандалът е станал пред очите на много служители в хотела. Тя е подала жалба в полицията.

На 20 септември се навършват 95 години от рождението му През есента на 1938 година футболистите на новоучредения спортен клуб “Спортист” от квартал “Хаджи Димитър” допълват Трета софийска дивизия. Ляво крило в мача с “Фортуна” е русокосият дебютант Стефан Божков (Стевето), роден на 20 септември 1923 година. Син на преселник от Македония.

Цигарите Compliment - марка, която не се произвежда легално от нито една от тютюневите компании в България, са достигнали забележителен дял на контрабандния пазар у нас - 17,5%. Иначе като цяло нелегалните цигари, продавани в България, са паднали през второто тримесечие на 2018 г. до рекордно ниските 4,7% в сравнение с 34,5% през 2010 г.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа