Какви грешки се допускат при производството

За ракия с добри вкусови качества не забравяйте:

Задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Ако са вкиснати и миришат на оцет, преди изваряване да се неутрализира киселината - това става чрез използване на натриев бикарбонат (сода за хляб).

В зависимост от степента на вкисване да се използват 1 или 2 пакетчета сода за 150 - 200 кг джибри.

Содата се внася на порции при зареждане на казана. Наливат се и 2-3 кофи вода и се разбърква, за да се разтвори и се размеси с цялото количество.

По този начин ще се предотврати загаряне и придаване неприятен вкус и мирис на ракията.

Задължително е отделяне на първака - в количество 1 на сто от обема на джибрата.

За 200 кг обем се отделят 2 литра първак, който е отровен и според последните изследвания не бива да се използва дори и за разтривка.

Доловите ли паточен тон, спирайте събирането на ракия, а патоките използвайте за следващото зареждане на казана.

След падане на алкохола в излизащата от казана ракия до 40 градуса, периодично през десетина минути проверявайте вкусово.

Долови ли също и кисел вкус, освен паточни тонове в аромата, също спирайте събирането на ракия.