Днешните прикачни машини за растителна защита може да бъдат “напълнени” с повече допълнително оборудване дори от тракторите

Предлагаме ви различни варианти на системи и механизми, които ще направят работата ви по-ефективна и комфортна

Top Agrar

Базов модел, пакетни предложения, специално оборудване - днес, когато купувате пръскачка, ви предстои да изберете оборудването на машината от огромно количество варианти.

Нещо от това ви е наистина необходимо, някои детайли от оборудването правят работата с пръскачката по-удобна, но има и такива екстри, които попадат по-скоро в категорията “за разкош”. И въпреки че в поредицата, която ви предлагаме в “Агрооказион”, става дума за прикачните пръскачки, много от тези съвети с пълна сила важат и за навесните машини.

ХОДОВ МЕХАНИЗЪМ И ШАСИ

Прикачен механизъм

Много производители предлагат по избор различни варианти на прикачващия механизъм. Повечето машини, произведени за пазара в Германия, се оборудват с класическата система за прикачване. Предимства: никакви особени изисквания към трактора, бърза смяна на трактора, както и голям пътен просвет в областта на прикачването.

В полза на долното прикачване са следните фактори - сцеплението има малък луфт и по-удобен достъп, подходящо е за работа на високи скорости, осигурява повишен комфорт, помпата, като правило, е разположена на механизма на прикачването (отзад).

Долното прикачване се използва при по-големите пръскачки, тъй като там има големи опорни натоварвания.

Така нареченото универсално прикачване се присъединява към долната тяга на навесването. Благодарение на изместената назад обръщателна ос се появява ефектът на управлението.

Днес в такава комплектовка се предлагат най-простите модели на пръскачките.

Регулируеми оси

Ширината на колеята обикновено се регулира чрез изместване на колелата в интервала от 1,80 до 2, 20 или 2, 25 м. Благодарение на регулируемите оси, ширината на колеята може да се променя безстепенно в пределите на 50 см. Някои производители на пръскачки предлагат и варианти без регулиране на ширината на колеята.

Гуми

Гумите с големи размери разширяват вариантите за експлоатация на машините Ц с тях е по-лесно да се преминат обработваемите площи, избягва се уплътняването на почвата, повишава се комфортът при работа. Големите гуми съответстват на тенденциите за увеличаване на габаритите на пръскачките (резервоари, работна ширина).

Повече от първата част от съветите може да прочетете в приложението "Агрооказион" на в. "Български фермер".