Подновете ягодовите насаждения, засейте спанака за есенно производство

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Започналата промяна на времето през изминалия период, с нормализиране на температурните условия и валежи, ще продължи и през следващия седемдневен период. Това ще благоприятства провеждането на сезонните почвообработки (дълбока оран, предсеитбена оран, дискуване и култивиране на площите за сеитба на зимна рапица, пшеница, ечемик). При стърнищата, където има силно заплевеляване (балур, поветица, паламида, троскот) се препоръчва да се извършат третирания с хербицид на базата на активното вещество глифозат (Глифозат 360 СЛ - 400/800 мл/дка).

През периода при среднокъсните хибриди царевица ще се наблюдава фаза пълна зрялост, а при късните хибриди ще протича преход от млечна към восъчна. При слънчогледа ще продължава жътвата на посевите встъпили в техническа зрялост. При прибиране и съхранение на продукцията влажността на семената трябва да бъде под 10% с цел качественото складово съхраняване.

До средата на септември протича оптималния агротехнически срок за сеитбата на зимната рапица.

През септември се засява и спанака за есенно производство. В малките стопанства сеитбата се извършва разпръснато, като за 100 кв.м са нужни около 300 г семена. Разпръснати, семената се покриват с рохкава пръст и леко се притъпкват. Този начи на засяване е удачен, когато има възможност за поливане чрез дъждуване. Когато се практикува гравитачно поливане, спанакът се засява редово, като лехите са на разстояние 20 см една от друга.

Месецът е подходящ за създаване на нови ягодови насаждения. Най-често прилаганата схема е при междуредово разстояние 50-60 см и 15-20 см между растенията в реда.

Използването на здрав посадъчен материал е от изключително важно значение. Редица болести и неприятели по ягодата (бели и червени листни петна, коренови хоботници, ягодова нематода, ягодов акар, вирусни болести и др.) се пренасят чрез разсада.

Преди засаждане коренчетата на ягодите се съкращават до свежа тъкан без да се съкращават прекомерно. При засаждането растежният връх на растенията трябва да остане над почвената повърхност. След засаждането растенията се поливат. При необходимост втората поливка се извършва седмица по-късно.