Агротехнически мероприятия
В овощните разсадници
Продължават грижите за семенилищата, като се поливат при засушаване и се обработват. Внимава се да не прораснат подложките.
Не по-късно от средата на месеца привършва окулирането на подложките в питомник първа година.
Превръзките се преглеждат и при опасност от впиване, се разхлабват.
Почвата в питомниците, утъпкана от присаждачите, се обработва.
Обработва се и почвата в питомник втора година.
Продължава прочистването на маточните насаждения от примеси.
В овощните насаждения
Грижите в младите насаждения са насочени към своевременно прекратяване на растежа, за да може дървесината да узрее и да се закали. Препоръчва се умерена поливка, при продължително засушаване.
Започва беритбата на есенно – зимните сортове ябълки и круши. Беритбената зрялост на плодовете може да се определи по комплекс от признаци:
Сила на задържане на плода. В беритбена зрелост плодовете се отделят лесно от носещата ги дървесина.
Избистряне цвета на кожицата и месото. В съзряващите плодове съдържанието на зелени пигменти намалява и се увеличава на жълтите и червените.
Твърдост на плодовото месо.
Възраст на плода. За всеки овощен вид и сорт съществува генетично определен срок от цъфтеж до беритбена зрялост.
Чрез скорбялна проба
Извозва се набраната продукция.
Сортират се плодовете.
Внасят се плодовете в плодохранилището. Плодовете, определени за хладилно съхраняване, трябва да бъдат здрави, без механични повреди от транспорт, градушка и др., както и без поражения от болести, неприятели и растително-защитни препарати.
Зареждат се камерите. Най-икономично и резултатно хладилната площ в плодохранилищата се използва при употреба на каси-палети с размери 120/80/75 см, поставени една над друга.
Поддържа се определен режим на съхраняване. Оптималната температура за съхраняване на плодове е около 0 oC, при относителна влажност на въздуха 85-90%
Извършва се контрол през периода на съхранение.
В ягодовите насаждения
При необходимост се напояват както младите, така и старите ягодови насаждения.
Разсадът за създаване на нови насаждения се изважда и се съхранява.
Извършва се есенно засаждане на разсада в новите ягодови насаждения.
В малиновите насаждения
Маточните насаждения се поддържат чисти от плевели.
Младите и плододаващите насаждения се обработват редовно.
Плододавалите издънки се изрязват, изнасят се и се изгарят.
Продължава подготовката на площите за нови насаждения.
В касисовите насаждения
При засушаване се полива 1-2 пъти според нуждите. Почвата се обработва редовно.
Вкоренилищата се поливат 1-2 пъти. Почвата се обработва и се поддържа рохкава и чиста от плевели.
Подготвят се площите за новите касисови насаждения. Както и при малината, преди риголването площта се наторява с 3-5 т оборски тор, 80-100 кг суперфосфат и 25-30 кг калиев сулфат на декар.
В насаждения с други култури
Приключва лятното присаждане на Кавказка хурма с пъпки от райска ябълка.
Извършва се проверка за прихващането на пъпките и при необходимост се извършва разхлабване на превръзките.
След като присадниковият летораст на лимона израсне на 10-15 см височина, подложката се изрязва без чеп над мястото на присаждането и за да се изправят и привържат леторастите се забиват малки колчета.
Продължава беритбата на смокини
Почвата в насажденията, семенилищата и питомниците от южни култури се поддържа рохкава и чиста от плевели.
При нужда се напоява редовно, особено актинидията.
Продължават грижите за заложените за вкореняване в началото на юли зелени резници от актинидия, арония, облепиха и др.
Започва процесът на закаляване. Постепенно броят и продължителността на оросяването се намаляват. Осъществява се постепенно проветряване на вегетационните съоръжения.
Календарът подготви Кирил Кръстев
Коментари