Календар на овощаря през септември

11 септември 2018
Овошки
0
12429
1 2 3 4 5 6
 

Агротехнически мероприятия

В овощните разсадници

Продължават грижите за семенилищата, като се поливат при засушаване и се обработват. Внимава се да не прораснат подложките.

Не по-късно от средата на месеца привършва окулирането на подложките в питомник първа година.

Превръзките се преглеждат и при опасност от впиване, се разхлабват.

Почвата в питомниците, утъпкана от присаждачите, се обработва.

Обработва се и почвата в питомник втора година.

Продължава прочистването на маточните насаждения от примеси.

В овощните насаждения

Грижите в младите насаждения са насочени към своевременно прекратяване на растежа, за да може дървесината да узрее и да се закали. Препоръчва се умерена поливка, при продължително засушаване.

Започва беритбата на есенно – зимните сортове ябълки и круши. Беритбената зрялост на плодовете може да се определи по комплекс от признаци:

Сила на задържане на плода. В беритбена зрелост плодовете се отделят лесно от носещата ги дървесина.

Избистряне цвета на кожицата и месото. В съзряващите плодове съдържанието на зелени пигменти намалява и се увеличава на жълтите и червените.

Твърдост на плодовото месо.

Възраст на плода. За всеки овощен вид и сорт съществува генетично определен срок от цъфтеж до беритбена зрялост.

Чрез скорбялна проба

Извозва се набраната продукция.

Сортират се плодовете.

Внасят се плодовете в плодохранилището. Плодовете, определени за хладилно съхраняване, трябва да бъдат здрави, без механични повреди от транспорт, градушка и др., както и без поражения от болести, неприятели и растително-защитни препарати.

Зареждат се камерите. Най-икономично и резултатно хладилната площ в плодохранилищата се използва при употреба на каси-палети с размери 120/80/75 см, поставени една над друга.

Поддържа се определен режим на съхраняване. Оптималната температура за съхраняване на плодове е около 0 oC, при относителна влажност на въздуха 85-90%

Извършва се контрол през периода на съхранение.

В ягодовите насаждения

При необходимост се напояват както младите, така и старите ягодови насаждения.

Разсадът за създаване на нови насаждения се изважда и се съхранява.

Извършва се есенно засаждане на разсада в новите ягодови насаждения.

В малиновите насаждения

Маточните насаждения се поддържат чисти от плевели.

Младите и плододаващите насаждения се обработват редовно.

Плододавалите издънки се изрязват, изнасят се и се изгарят.

Продължава подготовката на площите за нови насаждения.

В касисовите насаждения

При засушаване се полива 1-2 пъти според нуждите. Почвата се обработва редовно.

Вкоренилищата се поливат 1-2 пъти. Почвата се обработва и се поддържа рохкава и чиста от плевели.

Подготвят се площите за новите касисови насаждения. Както и при малината, преди риголването площта се наторява с 3-5 т оборски тор, 80-100 кг суперфосфат и 25-30 кг калиев сулфат на декар.

В насаждения с други култури

Приключва лятното присаждане на Кавказка хурма с пъпки от райска ябълка.

Извършва се проверка за прихващането на пъпките и при необходимост се извършва разхлабване на превръзките.

След като присадниковият летораст на лимона израсне на 10-15 см височина, подложката се изрязва без чеп над мястото на присаждането и за да се изправят и привържат леторастите се забиват малки колчета.

Продължава беритбата на смокини

Почвата в насажденията, семенилищата и питомниците от южни култури се поддържа рохкава и чиста от плевели.

При нужда се напоява редовно, особено актинидията.

Продължават грижите за заложените за вкореняване в началото на юли зелени резници от актинидия, арония, облепиха и др.

Започва процесът на закаляване. Постепенно броят и продължителността на оросяването се намаляват. Осъществява се постепенно проветряване на вегетационните съоръжения.

Календарът подготви Кирил Кръстев

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
1323
0

В домашни условия плодовата продукция се съхранява в дървени касетки. Те са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за

6705
0

Годжи бери започва да дава плодове на втората година от засаждането, а пълно плододаване настъпва през 4-а - 5-а година.

11160
0

Какви мерки да се предприемат и кога Към края на вегетацията на овощните дръвчета, когато ябълките, крушите и дюлите започват да зреят, или по-късно по време на съхранението им,

18837
0

От години към края на лятото плодовете на едно от ябълковите ми дръвчета започват да падат. При другите дръвчета нямам този проблем. Полагам редовни грижи, пръскам, прореждам и плодовете.

40968
0

Причините за това, разбира се, може да са различни, но най-честите са неправилна резитба, както и недобро опрашване и оплождане. Правилното формиране на дръвчетата е от основно значение за

Още от Фермер
324
0

„Имаме потенциал за развитие на европейско селско стопанство“, Николай Стефчов, Агробизнесмен на България за 2017 г., управител на фирма „Агритоп“ Когато говорим за успешен бизнес в животновъдството

2745
0

Компанията за управление на поземлени активи “Агрион“ е най-предпочитаната сред фирмите при сделка Близо 870 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба през тази есен в България.

288
0

Днес времето ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса.

1287
0

Около половината от произведената у нас е с качества за брашна и хляб Алма Давидова Месечният индекс на цените на зърното по ФАО нарасна с 4%, а цените на пшеницата се удвоиха,

4941
0

Между 100 и 200 лв. е разходът за еднократното участие във фермерски пазар. А първоначалната инвестиция, която трябва да направи фермерът, за да участва, е 11 500 лева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Камериерка в хотел в „Слънчев бряг” се оплака от вербални и физически заплахи от страна на управителката на хотела, в който работела. Огняна Вълканова твърди, че била заплашвана с ножица. Били й отправени и нецензурни обиди. По думите на камериерката скандалът е станал пред очите на много служители в хотела. Тя е подала жалба в полицията.

На 20 септември се навършват 95 години от рождението му През есента на 1938 година футболистите на новоучредения спортен клуб “Спортист” от квартал “Хаджи Димитър” допълват Трета софийска дивизия. Ляво крило в мача с “Фортуна” е русокосият дебютант Стефан Божков (Стевето), роден на 20 септември 1923 година. Син на преселник от Македония.

Цигарите Compliment - марка, която не се произвежда легално от нито една от тютюневите компании в България, са достигнали забележителен дял на контрабандния пазар у нас - 17,5%. Иначе като цяло нелегалните цигари, продавани в България, са паднали през второто тримесечие на 2018 г. до рекордно ниските 4,7% в сравнение с 34,5% през 2010 г.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа