* Как да се направи, пита Ваня Костадинова от Варна

Основно изискване при приготвяне на сладко (безалкохолно) вино в домашни условия е да не се допуска заферментиране на сока (мъстта).

Как се постъпва

Смачква се гроздето веднага след гроздобера. Бързо се отделя сокът и се сулфитира чрез внасяне на 10 г серен двуокис за 100 л сок.

Това количество серен двуокис го има и в 200 мл серниста киселина или в 20 г калиев метабисулфит, които могат да се използват по избор.

Сернистата киселина или метабисулфитът първо се разтварят в няколко литра сок, след което се внасят в съда, в който е сокът.

Разбърква се и се оставя няколко часа за избистряне. През това време съдът да е затворен.

Избистрянето може да продължи 5-6 часа без начало на ферментация. Запазването на бистрия сок от заферментиране се постига по 2 начина: чрез използване на консервант - натриев бензоат или чрез пастьоризация.

По-лесно е чрез използване на консервант

Дозата натриев бензоат е грам за литър сок. Количеството бензоат се разтваря в 3-4 л сок, след което се внася в цялото количество. Разбърква се интензивно.

Така приготвен сокът може да се налее в дървено буре, стъклен съд или в пластмасов, подходящ за хранителни продукти.

Съдовете се затапват и се поставят на хладно.

Внимание! Така приготвеният гроздов сок или сладко вино трябва да се изпие до настъпване на пролетта.

С времето действието на бензоата отслабва и при затопляне може да се възбуди алкохолна ферментация. А вино, получено от такъв сок е с влошени вкусови качества и не е годно за консумация.

Сладкото вино без алкохол е вид гроздов сок и трябва да се изпие през зимата