Ако отглеждате свине

11 септември 2018
Домашна ферма
0
1863
1 2
 

Как да не разпространите африканска чума?

Ето какво съветват от Българската агенция за безопасност на храните с цел разпознаване на вируса на африканската чума и превенцията от разпространяването на болестта.

Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване

което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отраслите свиневъдство и месопреработка могат да бъдат значителни. Ето защо за предотвратяване на разпространението на вируса от засегнатите райони е необходимо свиневъдите

да спазват следните правила:

* Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо.

* Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично заедно с костите до пълно му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

* От прясното месо, добито за лична консумация не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).

* Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.

* Сланината също трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас).

Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса

поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.

* При дране на закланите свине добитите кожи на свинете също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

* Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото, където са заклани свинете, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване. 

1 ГРАМ ЗАРАЗЕНО С АФРИКАНСКА ЧУМА МЕСО МОЖЕ ДА ЗАРАЗИ 50 СВИНЕ!

Само 1 грам заразено с африканска чума месо може да зарази 50 свине. А един труп на заразено животно - поголовие от 3 милиона!

При дворните стопанства има по-висок риск от зараза с АЧС

отколкото за промишлените свинеферми с висока биосигурност. В търсене на по-евтин фураж или при покупката на прасета стопаните може и да пренебрегнат санитарните парвила. Да не говорим за клането на болни животни и за прибирането на месото във фризер.

В земята той се запазва около 8 месеца, а в хранителни подукти: сурово-пушени колбаси, наденици, луканки, осолена сланина - до 5 месеца. Заразата може да тръгне дори от опаковка на заразено месо.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
5553
0

Хроничният стрес се отразява отрицателно на здравословното състояние, на дълголетието и на работоспособността на домашния кон. Постоянно повишеното нервно-психично напрежение напрежение,

3222
0

Първите 10-15 дни след отбиването са критични за зайчетата и не е случайно, че именно тогава смъртността е най-голяма,

1935
0

Здравето на козата зависи и от състоянието на копитата й. Но специалистите уточняват, че на състоянието им се отразяват и условията, при които се отглежда козата и изхранваните фуражи.

5796
0

Какво да правим Може да давате само сено и вода, докато дойде ветеринарят. Много стопани, за да спрат диарията на овцете, дават няколко пъти дневно отвара от дъбова кора Приготвя се от 1 супена

4644
0

Като пораснат, ще дойдат и големите, напомнят специалистите Ако имате ярки - млади кокошки, няма защо да се притеснявате, че яйцата им са по-дребни. С времето вероятно те ще започнат да снасят

Още от Фермер
171
0

Приберете зеленчуковите култури, подлежащи на осланяване Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН В началото на следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от

423
0

„Имаме потенциал за развитие на европейско селско стопанство“, Николай Стефчов, Агробизнесмен на България за 2017 г., управител на фирма „Агритоп“ Когато говорим за успешен бизнес в животновъдството

3204
0

Компанията за управление на поземлени активи “Агрион“ е най-предпочитаната сред фирмите при сделка Близо 870 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба през тази есен в България.

297
0

Днес времето ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса.

1413
0

Около половината от произведената у нас е с качества за брашна и хляб Алма Давидова Месечният индекс на цените на зърното по ФАО нарасна с 4%, а цените на пшеницата се удвоиха,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цигарите Compliment - марка, която не се произвежда легално от нито една от тютюневите компании в България, са достигнали забележителен дял на контрабандния пазар у нас - 17,5%. Иначе като цяло нелегалните цигари, продавани в България, са паднали през второто тримесечие на 2018 г. до рекордно ниските 4,7% в сравнение с 34,5% през 2010 г.

Камериерка в хотел в „Слънчев бряг” се оплака от вербални и физически заплахи от страна на управителката на хотела, в който работела. Огняна Вълканова твърди, че била заплашвана с ножица. Били й отправени и нецензурни обиди. По думите на камериерката скандалът е станал пред очите на много служители в хотела. Тя е подала жалба в полицията.

На 20 септември се навършват 95 години от рождението му През есента на 1938 година футболистите на новоучредения спортен клуб “Спортист” от квартал “Хаджи Димитър” допълват Трета софийска дивизия. Ляво крило в мача с “Фортуна” е русокосият дебютант Стефан Божков (Стевето), роден на 20 септември 1923 година. Син на преселник от Македония.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа