Как да не разпространите африканска чума?
Ето какво съветват от Българската агенция за безопасност на храните с цел разпознаване на вируса на африканската чума и превенцията от разпространяването на болестта.
Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване
което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отраслите свиневъдство и месопреработка могат да бъдат значителни. Ето защо за предотвратяване на разпространението на вируса от засегнатите райони е необходимо свиневъдите
да спазват следните правила:
* Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо.
* Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично заедно с костите до пълно му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).
* От прясното месо, добито за лична консумация не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).
* Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.
* Сланината също трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас).
Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса
поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.
* При дране на закланите свине добитите кожи на свинете също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.
* Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото, където са заклани свинете, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване.
1 ГРАМ ЗАРАЗЕНО С АФРИКАНСКА ЧУМА МЕСО МОЖЕ ДА ЗАРАЗИ 50 СВИНЕ!
Само 1 грам заразено с африканска чума месо може да зарази 50 свине. А един труп на заразено животно - поголовие от 3 милиона!
При дворните стопанства има по-висок риск от зараза с АЧС
отколкото за промишлените свинеферми с висока биосигурност. В търсене на по-евтин фураж или при покупката на прасета стопаните може и да пренебрегнат санитарните парвила. Да не говорим за клането на болни животни и за прибирането на месото във фризер.
В земята той се запазва около 8 месеца, а в хранителни подукти: сурово-пушени колбаси, наденици, луканки, осолена сланина - до 5 месеца. Заразата може да тръгне дори от опаковка на заразено месо.
Коментари