Гладките светлоотразяващи материали, като огледала, стъкло и поликарбонат са находка за градинарите с богато въображение и сръчни ръце

С помощта на такова дизайнерско богатство е възможно не само да се направи голямо разнообразие от ландшафтни обекти, но и да се променят онези, които вече съществуват във вашия двор. Те могат и да тушират и прикрият някои от недостатъците на градината. Как? Нека да разберем заедно.

Огледалата имат невероятни способности

Те отразяват и по този начин умножават красотата на градината.

Визуално удвояват пространството и дори увеличават осветеността.

Те могат да бъдат най-обикновени, но за предпочитане е да са със солиден размер, липса на рамка и навити ръбове. Въпреки това няма правила без изключения. Ако сложите например огледало в ролята на фалшив прозорец има смисъл да използвате рамка с капаци.

От рамки и окантване ще се нуждаете и в случай, че решите да съберете парчета и малки огледала,за да направите пано. Най-често огледалата се поставят върху огради или стени на сгради, като формата им може да бъде правоъгълна, кръгла или квадратна. А с повече фантазия можете да сътворите ивици или леки вълни със зиг-заг форми.

Големите огледала, са на особена почит сред ландшафтните дизайнери

Ако поставите едно от тях под арката или перголата, ще се получи една паралелна реалност, която ще променя обема си, в зависимост от ъгъла на гледната точка, отразявайки и умножавайки различните части на градината.

Закривайки с голямо огледало един от отворите на градинската беседка или павилион, ще постигнете ефекта на "безкрайната" градина.

Можете да използвате и друг любопитен трик: засадете няколко цветни ефектни растения и след това инсталирайте огледало зад тях, като използвате градински екран като стойка.

Огледалните повърхности са подходящи и за създаването на фалшиво водно тяло или огледална маса в зоната за хранене, но в последния случай масата трябва да бъде скрита под стъклен капак.