Осигурете на любимеца си алтернативен вариант

Както малките деца, и кученцата трябва да се научат как да се държат вкъщи. С израстването децата в крайна сметка разбират защо не трябва да пипат това или онова, но кучето няма да разбере колко ценен е един предмет е няма да осъзнае възможността да навреди. Затова всеки собственик на куче непременно трябва да обръща внимание на поведението на кучето вкъщи като това особено важи за палетата.

Ако сте чистофайник, имате алергия или пък диванът и леглото ви са много скъпи, трябва да приучите кучето, че не трябва да лежи на дивана и на леглото. Ако още от невръстна възраст не го пускате да се качва на тях, без да правите каквито и да е изключения, то ще успеете да възпитате кучето да не нарушава това правило.

Но ако вече е успяло да разбере колко е хубаво да лежи на дивана, ще се наложи  да го изолирате във ваше отсъствие от дивана

И на кучетата като на хората им харесва да си почиват на меко, затова осигурете на любимеца си собствено меко място за почивка. Това може да бъде мека постелка, одеяло или специално диванче за кучета от зоомагазина.

Почивката на мека повърхност е необходима за животните, особено за едрите породи и на по-старите любимци заради ортопедични проблеми.

Докато отсъствате от къщи, за изолация на дивана от кучето може да използвате: затворена врата, домашна волиера и дори предмети, наредени върху дивана. Ако това не помага, най-доброто решение е да изолирането кучето в отделно помещение. 

Това куче е победило в борбата за дивана
Това куче е победило в борбата за дивана
Тези кученца разполагат със собствен диван
Тези кученца разполагат със собствен диван