Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно

Вино се произвежда от прясно грозде, знаят добрите майстори. Но е важно и да знаем от кои сортове какво да очакваме и от кои сортове какво вино става и колко може да отлежава

От Каберне совиньон, Мерло, Мавруд или комбинация от тях ще получите хармонично на аромат и вкус вино. Поседи ли в дъбова бъчва, а после и в бутилка - ще съзрява и старее!

От Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове може да получите богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години.

От Памид или Сензо става вино за бърза консумация - обикновенно трапезно вино. То е леко, свежо, със светло-червен до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус, но е по-тънко.

Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка може да се използват за получаване на много добри червени вина с високо качество.

Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия, Зарчин е по-добре да се комбинират с някои от останалите.

От Шардоне, Совиньон блан или комбинация може да се произведе вино с великолепен плодов, плодово-тревист или на цитруси аромат и вкус - добре балансирано бяло вино.

Мускат ще ви даде вино с по-тежък аромат и вкус, плътно, по-ароматно отколкото балансирано бяло вино.

Сортът Мискет отонел (Мускат отонел) е добър и може да старее.

Мискет - червен и Врачански дава вино със специфичен характерен аромат и вкус на "гюл с пролетни цветя", по-тънко, по-нежно, идеално за бърза консумация.

Ризлинг или Юни блан са подходящи сортове за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.

Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба дават бели вина с неутрален до плодов характер, но е по-добре да се комбинират с някои от другите сортове.

За едно по-уникално вино, с много характерен аромат и вкус на тамян, трябва да се използва сорта Тамянка. Атрактивно вино за бърза консумация.

Керацуда или други местни сортове, ако имате - комбинирайте ги с други бели!

От директните сортове

Шасла, Отел, Липа и други директни сортове като Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и т.н. не притежават достатъчно съдържание на захари и киселини, имат слаб рандеман.

Виното им по-трудно се бистри, нямат благороден характер, но мнозина на село и от тях правят вино с вкус на ягода или горски плодове.

Няколко мъдрости за лозарите

Червеното вино се прави лесно, но се опазва по-трудно.

Бялото вино се прави трудно, но по-лесно се опазва.

Трудно се оставя у дома бяло вино за отлежаване и стареене. Неговата сила са плодовостта, свежестта и вкуса на прясното грозде.

Ако купувате грозде и не познавате сортовете, потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист. Понякога търговците смесват сортовете.