Влажното и хладно време ще "събуди" патогените, причиняващи гниене

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

В началото на септември агрометеорологичните условия се определят от сухо, топло, а на места в полските райони - и от горещо време.

До средата на първото десетдневие условията бяха подходящи за приключване жътвата на слънчогледа, прибиране на по-ранните хибриди царевица, за дълбока оран, предсеитбени обработки и сеитба на зимна рапица.

Наднормените топлинни условия в началото на месеца ускориха протичането на последните фази от развитието на късните полски култури. При среднокъсните хибриди царевица се наблюдава восъчна и пълна зрялост, а при късните - млечна и преход от млечна към восъчна зрялост. При ориза преобладава млечна зрялост, при памука - разпукване на плодните кутийки.

През втората половина от първото и през повечето дни от второто десетдневие агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. Прогнозират се валежи, понижение на температурите и повишен риск за развитие на патогени, причиняващи гниене - късно кафяво гниене (Monilia fructigena) по плодовете на есенно-зимните сортове овошки; сиво гниене (Botrytis cinerea) при по-късните винени сортове грозде. Тази година дъждовното лято възпрепятства навременното провеждане на растителнозащитните пръскания в лозовите масиви. На места масовите зарази с мана и оидиум (брашнестата мана) компрометираха гроздовата реколта.

През второто десетдневие на септември и късните хибриди царевица ще встъпят във восъчна и пълна зрялост. През този период при ориза ще се наблюдава масово узряване.

В края на второто десетдневие във високите полета се прогнозира повишена вероятност за образуване на слани, а през третото - и на места в полските райони. Това налага своевременно прибиране на зеленчуковата реколта, подлежаща на осланяване.

Очакваните валежи през септември, около и над нормата за месеца, ще осигурят влага за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на зимната рапица. В края на месеца при рапицата, засята в оптимални срокове, през първата половина на септември, ще се наблюдава поникване. В тази фаза от развитието на рапицата сериозни повреди нанасят рапичната стъблена бълха (възрастните индивиди) и ларвите (лъжегъсениците) на рапичната оса. При плътност на вредителите над прага на икономическа вредност е необходимо да се извърши своевременно инсектицидно третиране (децис 100 ЕК - 5 мл/дка, нуреле Д - 60 мл/дка, карате Зеон 5 КС - 15 мл/дка, цитрин Макс - 5 мл/дка, дукат 25 ЕК - 30 мл/дка и др.).

През втората половина от третото десетдневие съществени валежи не се прогнозират. През последните дни от месеца се очаква подобрение на условията за предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване със зимни житни култури.

В края на септември във високите полета започват агротехническите срокове за сеитба на ечемик и пшеница.