Не е желателно да се допуска
То увеличава растежа на лозите и добива, но намалява захарността на гроздето.
При едностранчиво азотно торене се забавя зреенето, съдържанието на ароматни и багрилни вещества в реколтата намалява, а калиевото торене ги увеличава и ускорява зреенето.
Ароматът и типичният сортов вкус на гроздето от недостатъчно осигурени с калий лози се губят след краткотрайно съхранение. Най-често под влияние на калиевото торене съдържанието на захари нараства, а на киселините - намалява.
В зависимост от сортовите различия от един декар лозе ежегодно се извличат от 6 до 12 кг азот, 1,3 - 3,0 кг фосфор и 5 до 14 кг калий.
Затова количествата торове, които трябва да се внесат, се диференцират за конкретно лозово насаждение чрез методите на почвената и растителната диагностика, са препоръките отпреди няколго години на доц. д-р Мария Апостолова.
Коментари