Какво иска наесен лозата

04 септември 2018
В лозята
0
19449
Няма снимка
Листата стават такива при дефицит на магнезий
1 2
 

И защо често гроздето остава дребно

Отговорът на този въпрос е лесен и ясен само за тези, които са се позаинтересували от какви елементи има нужда лозата, след като ни е дала толкова много плод.

Тя е калиеволюбиво растение и се отблагодарява, ако е направено и такова подхранване наред са азота и фосфора.

И в личния двор трябва да се обръща сериозно внимание на храненето с калий и магнезий - за да се получава всяка година едро грозде и с добро качество.

Калият специално активира образуването на захари и още на скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества. Усилва асимилацията, което води до получаване на по-висок добив. Той е от значение и за качеството на виното.

Освен това:

Добре снабдените с калий лози преодоляват суша и студ по-лесно.

Познава ли се този недостък

При дефицит на елемента калий още в началото на лятото някои от листата започват да губят зеления цвят по периферията си. После периферията им потъмнява и се извива нагоре или надолу.

При силен недостиг листата могат да започнат да падат преждевременно, особено на главини с голямо натоварване.

Гроздето става дребнозърнесто и с намалено захарно съдържание.

При недостиг на калий лозите страдат по-често от гъбни заболявания и се нападат по-силно от вредителите.

Недостатъчното калиево хранене може да е причинено от временно засушаване - вследствие на трудното освобождаване на почвен калий дадена година.

Но по принцип неговото съдържание в почвите е много ниско и недостатъчно за покриване на нуждите на лозите.

Има го повече в глинестите минерали.

Затова трябва да се набавя чрез торене в подходящи норми и срокове.

Подобно на калия почвите, на които се отглеждат лозя, са бедни и на магнезий. А той е важен елемент за лозата и при недостига му се влошава качеството на гроздето. Затова се препоръчва внасянето и на съдържащи магнезий торове.

Изведената експериментална работа в страната с различни сортове лозя и при различни почвено-климатични условия показва, че торенето с калий довежда до допълнително увеличаване на добива. Особено добри резултати дава съвместното калиево-магнезиево торене. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
8244
0

На пазара у нас се предлагат както серниста киселина 6%, така и калиев метабисулфит. Серният двуокис в тях се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта избледнява.

6903
0

Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

17685
0

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

27198
0

Какви грешки се допускат при производството За ракия с добри вкусови качества не забравяйте: Задължително проверявайте състоянието на джибрите. Ако са вкиснати и миришат на оцет,

37791
0

Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно Вино се произвежда от прясно грозде, знаят добрите майстори. Но е важно и да знаем от кои сортове какво да очакваме и от кои сортове какво

Още от Фермер
198
0

Приберете зеленчуковите култури, подлежащи на осланяване Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН В началото на следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от

441
0

„Имаме потенциал за развитие на европейско селско стопанство“, Николай Стефчов, Агробизнесмен на България за 2017 г., управител на фирма „Агритоп“ Когато говорим за успешен бизнес в животновъдството

3240
0

Компанията за управление на поземлени активи “Агрион“ е най-предпочитаната сред фирмите при сделка Близо 870 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба през тази есен в България.

297
0

Днес времето ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса.

1413
0

Около половината от произведената у нас е с качества за брашна и хляб Алма Давидова Месечният индекс на цените на зърното по ФАО нарасна с 4%, а цените на пшеницата се удвоиха,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Депутатите в парламента в момента гласуват оставките и назначенията на тримата министри.  Предложената рокада от премиера Борисов е точка първа в дневния ред на депутатите. Сменени ще бъдат министрите на регионалното развитие, на транспорта и на вътрешното министерство. Досегашните титуляри подадоха оставки след катастрофата край Своге,

Цигарите Compliment - марка, която не се произвежда легално от нито една от тютюневите компании в България, са достигнали забележителен дял на контрабандния пазар у нас - 17,5%. Иначе като цяло нелегалните цигари, продавани в България, са паднали през второто тримесечие на 2018 г. до рекордно ниските 4,7% в сравнение с 34,5% през 2010 г.

Камериерка в хотел в „Слънчев бряг” се оплака от вербални и физически заплахи от страна на управителката на хотела, в който работела. Огняна Вълканова твърди, че била заплашвана с ножица. Били й отправени и нецензурни обиди. По думите на камериерката скандалът е станал пред очите на много служители в хотела. Тя е подала жалба в полицията.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа