Испания не отглежда повече прасета, отколкото е населението й. Това казва Евронюз, опровергавайки статия от британска медия. 

Твърдението все пак е валидно за миналата година, когато бройката заклани прасета от 50.7 милиона превишава населението на страната - 46 милиона.

Последното преброяване, извършено от Министерството на земеделието, казва, че в Испания има около 30 милиона живи прасета през първия триместър на 2018 г. - което показва, че има по-малко прасета, отколкото хора.

Испанското министерство на земеделието заяви пред Euronews, че съответната бройката не е точна, тъй като съответства на броя на прасетата в "точен момент". Разликата между преброяването и броя на закланите животни може да се обясни с високата степен на плодовитост на този вид животни и с факта, че много прасета са убити само дни или седмици след раждането им. Толкова много прасета не се броят в преброяването, но се отнасят към общия брой заклани животни.

Причинява ли това обаче екологични проблеми - според испанската медия Пуебло - да. 

"Екологичните последици от непропорционалния растеж на свиневъдството в Испания станаха обект на последното правителство, което сега работи по ограничаване изхвърлянето на токсични газове от свинепромишлеността", се казва в статията.

Министерството на земеделието заяви пред Euronews, че помагат на земеделските производители да намалят броя на амонячните емисии и нитратите във водата с подобрено третиране на животинските отпадъци, по-добър кодекс на добри практики и по-нови съоръжения.

Според Евростат

Испания е една от страните с най-много свине в Европейския съюз (с 30,1 милиона свине), следвана от Германия (27,6 милиона свине). Франция, Дания, Холандия и Полша също имат големи популации на свине.

Повече прасета отколкото хора има в Дания. Тя е единствената държава от ЕС, в която популацията на свине надхвърля човешкото население.

Според данни от 2016 г. Дания е страната на ЕС с най-много свине на човек с 215 прасета на 100 жители, следвана от Холандия с 70 прасета на 100 жители. Испания е на трето място с 63 прасета на 100 жители.