Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски, до цели пчеларски ферми. А някои стопанства е унищожило напълно. За съжаление, нашествието на паразита се увеличава всяка година….пише pcheli.bg.

Латинското му название е Varroa Jacobsoni Oudemans още през 1904 г. Да дешифрираме това наименование. Смята се, че този вид кърлежи са кръстени на римския учен Марк Варон. Името на вида е свързано с фамилията на ентомолога Едуард Джейкъбсън – първият, който е открил този паразит. А последната част на наименованието ни показва, че подробно описание на акара е направил холандският учен Оудеманс (1904 г.).

Съществува и друг вид акар – Varroa Destructor Anderson & Trueman, 2000, който е класифициран в отделна група. Учените (вероятно Андерсън и Труман) са открили известни разлики на генетично ниво и стигнали до заключението, че Varroa Jacobsoni обитава района на Мала Азия и Индонезия, а Varroa Destructor – всички останали части на света.

В допълнение - акарът Varroa Jacobsoni има по-закръглена форма, докато тялото на Varroa Destructor е с вид на овал.