Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни. Новият процес създава по-малко екологични отпадъци, сочат нови онлайн изследвания в Chemical Engineering Journal.

В медицината хепарин натрий се използва като лекарство за разреждане на кръвта, антикоагулант и при определени сърдечно-съдови заболявания, тъй като предотвратява кръвосъсирването.

Основният източник на хепарин е от вътрешната чревна лигавица от крави и прасета. След като кравата или прасето са заклани за месото си, полимерни смоли се използват за извличане на хепарина от лигавицата, но смолата, използвана в този процес, не е ефективна, тъй като събира само част от хепарина, който съществува в червата.

В това изследване учените заменят смолата с малки, порести полистиролови зърна, покрити с хитозан, който привлича хепариновия прах.

Иновативната технология също така извлича почти на 100% хепарин от червата и то без да поема други примеси.

Създателите казват още, че технологията на микроскопичните топченца излиза по-евтино за промишлеността, тъй като микросферите се произвеждат лесно и в големи количества.