Течен тъмен шоколад на българската биокомпания Хармоника спечели награда на Great Taste Award.

"Тъмно кафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура. Изключително качествен, запомнящ се вкус. Леката горчивина на какаовите зърна е с комплексни нотки и позволява на шоколада да изпъкне." Това са думите на журито, с които са аргументирали наградата на шоколада "Harmonica Choco Ghee".

Известен и като Оскарите на храните, с над 12 600 храни и напитки от цял свят, конкурсът тази година се проведе във Великобритания.

Наградите са гаранция за отлични вкусови качества на наградените продукти, които са оценени от стотици авторитети от индустрията. Дегустаторското жури на конкурса включва критици, готвачи, ресторантьори, производители, нутриционисти и журналисти.

При дегустацията и оценката, експертите от Great Taste се фокусират изцяло върху вкуса на продуктите. Затова и храните и напитките, включени в дегустацията, са анонимни и без опаковка. Всеки продукт минава първо през група от 3-4 експерта. След като изготвят мнението си за него, продуктът продължава за втора оценка от членове на журито. За да си спечели една звезда в конкурса, продуктът трябва да бъде с наистина забележителен вкус и да се отличава от останалите конкуренти в категорията си.