Първично огнище на туберкулоза по говедата е регистрирана в кравеферма край Стрелча, съобщават от Община Стрелча. В региона се въвеждат строги мерки за недопускане на разпространяване на заболяването, съобщават от Общинската епизоотична комисия.

Мерките за контрол и недопускане разпространението на заболяване от Туберкулоза при хора и животни на територията на община Стрелча включват следните задължения на собствениците на селскостопански животни и домашни любимци:

- Да не извеждат селскостопански животни и домашни любимци на територията на община Стрелча, които не са идентифицирани /(без ушни марки или чипове) и на които не са извършени мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните.

- Да декларират пред районния ветеринарен лекар вида, пола и броя на притежаваните от тях животни и да ги предоставят за идентификация, имунизация и диагностички изследвания, в това число за туберкулоза.

- Да се извършва дезинсекция във и около помещенията за отглеждане на животни, местата за съхранение на тора и в местата за водопои в населените места.

- Забранява се провеждането на пазари и изложби на домашни любимци, селскостопански животни и техните продукти на територията на Община Стрелча.

Препоръчително е да се консумира мляко само след термична обработка.

Пастирите и собствениците на селскостопански животни и домашни любимци да предприемат извършване на лабораторни изследвания, включително на лицата, които са в пряк контакт с животни.