Измененията попариха мнозина, че ще бъде премахнат "налогът убиец"

Гърция променя данъка върху имотите, като при някои има увеличение, а при други - намаление. Това ще засегне и хилядите българи, притежаващи недвижима собственост в южната ни съседка.

До края на август те ще получат уведомителни писма за новия размер на задълженията. Плащането е на пет равни вноски, като първата е до края на септември, а последната - през януари 2019 година.

Измененията в размера на сумата, дължима за даден имот, се определят от осъвременената оценка за неговата стойност и от района, в който се намира, информира министерството на финансите в Атина. Влияние оказва и средната пазарна цена в дадено място.

Според анализи на финансисти увеличението ще засегне само 12% от имотите, почти 4 милиона собственици или 62% от общия брой ще платят същата сума, както за 2017 г., а при 23% ще има леко намаление. В последната група попадат предимно имоти в Северна Гърция, където много българи си купиха терени, вили и апартаменти по време на кризата и спада на цените.

В Атина и повечето острови тенденцията е към увеличение, вариращо между 50 и 200 евро, а за най-престижните райони и повече. Например собственик на апартамент от 100 кв. м., построен преди 20 години, който се намира в столичен квартал с повишена средна оценка на имотите, ще плати тази година 995 евро, вместо 486 евро миналата година. В красивия град Ханя на остров Крит дължимите суми нарастват със 100 евро на апартамент с площ стотина квадратни метра. Това показват разчети на вестник "Прото тема".

Промените, обявени от финансовото министерство, попариха надеждите, че ще бъде отменен налогът ЕНФИА, който гърците наричат "данък убиец". Той беше въведен през септември 2011 година като "извънреден" и "едногодишен", но съществува и до днес. Личният ангажимент на Алексис Ципрас за неговото премахване беше един от факторите за изборната победа на Сириза през 2015 година.

Данъкът срина и цените на пазара на недвижими имоти, като много гърци, основно пенсионери и безработни, продават имуществото си под реалната стойност, за да се спасят от непосилни данъчни задължения. За едни имоти налозите се намаляват, за други се увеличават.

За едни имоти налозите се намаляват, за други се увеличават.