Много земеделски производители твърдят, че именно царевицата ще разчитат да балансира харчовете им през тази година, в която добивите от хлебната пшеница не бяха от най-високите.

Културата засета се очертава като най-голямата надежда за икономиката на много стопанства, защото благодарение на дъждовете ще даде по-високи добиви, а освен това вече е направила икономия откъм поливането, което на много места не се е налагало.

Царевицата, като ти даде един тон от декар, и по-ниска цена да има, пак ще оправи доходите за тази година, казва Марин Генов от Кортен, Новозагорско, където посевите са отлични и без поливки.

И дори при цена 220-260 лева за тон, ще си избие разходите с очакваните добиви от 900 до 1000 кг от декар, казват фермери и от Кнежа.

Колкото до слънчогледа, тази година за него не се очакват най-добрите цени - офертите засега са на равнище от 520 лева за тон, но и там ще се разчита очакваните добиви да компенсират ценовия спад, казаха земеделците от Кнежа.

От там още заявиха, че са реализирали първите си количества пшеница по 320 лева за тон, но седмици след това виждат, че цената й рязко се повиши - с около 60 лева на тон. За тях обаче се е налагало да освободят складови мощности за пролетниците.