Има 2 бекъп-а на информацията от Търговския регистър - в резервния център в столичния квартал "Младост" и в Шумен. Получила съм уверение, че няма загубена информация, съобщи на брифинг шефката на Агенцията по вписванията, към която е  Търговският регистър, Зорница Даскалова.

Тя посочи, че причината за срива са "дефектирали 4 диска". Защо обаче са излезли извън строя, все още не е ясно. 

Тя е поръчала незабавно доклад за причините, който да бъде изготвен от фирма "Лирекс", която поддържа Търговския регистър. 

Служители на ГДБОП и ДАНС са проверили Даскалова, че няма манипулиране на информацията. Тази сутрин в 5:40 хората вече могат да правят справки за актуално състояние на фирмите.

Търговският регистър ще заработи изцяло другата седмица, но не мога да се ангажирам с по-конкретна дата, каза Даскалова. Тя се извини на всички граждани за причиненото неудобство.

По повод появилите се информации, че козметично студио е спечелило обществената поръчка за надграждане на системите на Търговския регистър, Даскалова обясни, че въпросната фирма единствено имала ангажимент за изготвяне на рекламни материали на стойност 2 000 лева. Тъй като договорът не бил изпълнен изцяло, било платено само частично.