Много швейцарски крави вече са твърде тежки за меките алпийски пасища, твърде широки за боксовете в кравефермите и твърде скъпи за изхранване. Затова от групата "Новата швейцарска крава" призовават да се промени подхода в развъждането и в бъдеще да се отглежда по-стройни и нетолкова лакоми крави, съобщава Swiss info.

700 000 швейцарски крави дават 2 пъти повече мляко, отколото през 1960 г. А някои произвеждат около 12 000 л мляко. Но стремежът да се отглеждат все по-големи крави се отразява отрицателна както на здравето на самите животни, така и на околната среда.

Млечните швейцарски крави стават по-високи средно с около 3 мм годишно. Някои вече достигат 1,60 м на височина и тежат над 800 кг, съобщава Маркус Грубер, председател на асоциацията на животновъдите Swissherdbook. В резултат на това те се нуждаят от все повече фураж и фуражни добавки, алпийските пасища не издържат на такова натоварване, пък и самите крави се разболяват.

Преподавателят по животновъдство в Земеделския образователен и консултативен център в Арененберг (Североизточна Швейцария) Майкъл Шварценбергер обяснява, че много от боксовете в кравефермите са отпреди 25-30 години, когато кравите са били значително по-дребни. Най-проблемно е, когато кравите се опитват да легнат.

Затова експертите призовават при заплождането говедовъдите да търсят такива разплодници, чиито потомци ще бъдат по-малки, по-продуктивни и по-здрави: да тежат по 500-600 кг и да са високи 1,40-1,50 см.