Областните дирекции по земеделие вече публикуват на електронните си страници заповедите за определяне на масивите за ползване на земеделски земи. Те се отнасят и за организирането на сключване на споразумения за ползването им между собствениците и ползвателите.

Директорите са длъжни да открият процедурите по сключване на споразуменията между собствениците и ползвателите за всяко землище на територията на областите

Вече трябва да са назначени и комисиите по общините, които ще ръководят сключването на споразуменията.

Фермерите трябва да знаят, че когато между тях не се постигне споразумение, комисията ще съставя проектите за служебно разпределение, което трябва да стане до 15 септември.

Членовете ѝ са длъжни да правят това и когато дадено споразумение за дадено землище е направено, но то обхваща площ, която е по-малка от две трети от общата площ на масивите в него.

Изготвените от комисията регистри с данните за масивите трябва да съдържат пълна информация с ползвателите и номерата на имотите по картата на възстановената собственост.

Тези регистри заедно с картата за ползването трябва да се оповестят за фермерите в срок до 25 август за споразуменията и до 20 септември - за служебните разпределения.

Промени в проектите на регистъра и картата ще могат да се правят до 30 август за споразуменията и в срок до 25 септември - за разпределенията. Това може да става по инициатива на комисията или на заинтересувани лица.

В указанията на Министерството на земеделието и изискванията на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи обаче е казано, че предварителен регистър на имотите, участващи в процедурата за създаване на масиви, общинските служби са длъжни да изготвят още до 1 август, което на повечето места е направено. Този предварителен регистър не включва тези, които не са платили задълженията си за предходните стопански години.

Това именно е отговорът на въпроса от някои райони и някои земеделци защо са изключени от регистъра.

В регистрите още не са включени и имотите, декларирани в реални граници, пасища, мери и ливади, както и имоти от договори за наем, чийто срок изтича по време на стопанската година преди приключването й.

Важно: В регистъра не влизат и идеални части от имоти, независимо от желанието на собствениците и ползвателите им, което е заявено в декларациите им по чл.69 и 70, които трябваше да сеподадат до 31 юли.

Общинските служби са длъжни да публикуват обяви за предварителните регистри както по места, така и интернет страницата на общината и съответната областна дирекция.

До 30 август участниците в процедурата за споразумения трябва да ги сключат.

До 1 октомври директорите на областните дирекции по земеделие трябва да издадат заповедта, с която одобряват сключените споразуметиа и границите на масивите.

До 10 октомври заповедите и приложенията към тях трябва да се обявят публично.

До 1 октомври директорите на областните дирекции по земеделие трябва да издадат заповедта, с която одобряват сключените споразумения и границите на масивите
До 1 октомври директорите на областните дирекции по земеделие трябва да издадат заповедта, с която одобряват сключените споразумения и границите на масивите