Експертите се опасяват, че ще поскъпнат и други селскостопански продукти

Алма Давидова

Рекордно високите температури, в много европейски региони това лято, вече започнаха да влияят на добивите и цените на основните култури.

В края на миналата седмица фючърсите на пшеницата на пазара за търговия на Чикаго достигнаха тригодишен връх.

Буквално за седмица котировките на фючърсите от пшеница SRW за септември на Chicago Stock Exchange скочиха от $ 173.3 на тон до $ 182, докато френската цена на пшеницата FranceGrade се повиши с $ 8 (до $ 224).

Експертите вече намаляват прогнозите си за добивите от зърно през тази стопанска година за много европейски страни

Според Международния съвет по зърното глобалната реколта от зърно през тази година ще достигне тригодишен минимум, което до голяма степен се дължи на намаляването на реколтите както в ЕС, така и в страните от ОНД, включително и в Русия.

Ако в началото на юли Съветът даде вече ниска прогноза - около 2,077 милиарда тона, то в края на юли тя беше намалена до 2,05 млрд. тона.

Същевременно от МСЗ се опасяват, че “тъй като все повече и повече са разочароващите резултати от реколтата тази година, възможно е и понататъшно намаляване на прогнозата за глобалната реколта от зърнени култури”.

Британският съвет за развитие на селското стопанство и растениевъдството отбелязва, че поради неблагоприятни метеорологични условия, фючърсите за доставка на фуражна и хлебна пшеница с дати на доставка през декември-ноември са достигнали многогодишни висоти.

По данни на WSJ миналия четвъртък фючърсите на пшеницата в Чикаго Mercantile Exchange достигаха три годишен максимум.

А на търговете в Париж цената на мелничарската пшеница се е увеличила с 33% от началото на годината.

Министерството на земеделието на САЩ вече предупреди, че световните запаси от зърнени култури могат да паднат до минимума си от 2013 година.

“Сухото време в много части на света стимулира цените", каза стратегът от JP Morgan Chase Трейси Алън, цитирайки WSJ. “Вече виждаме как към сушата в Европа се прибавя и положението в Черноморския регион, което води до доста бързо свиване на зърнени резерви”.

“Ситуацията с реколтата в Северна Европа е катастрофална”, коментира и Андре Дефуа, водещ анализатор на френската агенция Strategie Grains, пред Ройтерс.

Агенцията намали прогнозата си за реколтата от хлебна пшеница в ЕС под 130 млн. тона, което е шестгодишен минимум.

В един от най-големите европейски производители на зърнени култури - Франция, топлината и сушата доведоха до намаляване на прогнозите за реколтата от 36,6 млн. тона през миналата година на 34 милиона тона тази година.

Някои експерти се опасяват, че топлината и сушата могат да доведат до увеличение на цените не само за зърнени храни, но и за някои видове зеленчуци и билки.

Целия текст може да прочетете в новия брой на в. "Български фермер" от 16-22 август.