Нов инструмент спомага за хуманното отношение към свинете по време на транспорт.

При преместването на прасета от една ферма в друга или към кланицата канадските свиневъди вече могат да се уверят, че животните са добре, съобщава Pig Progress. С приложението Transport Genie може да се реагира бързо, ако условията се променят.

Много специалисти твърдят, че именно по време на транспорт благосъстоянието на животните е подложено на много голям риск.

Има много рискови величини, сред които температурните промени, обяснява изпълнителният директор на Канадското сдружение за здравеопазване на животните Марк Бивън. Затова превозвачите трябва да отделят голямо внимание на благосъстоянието на животните. Организацията търси работещи решения, подобряващи здравето и благосъстоянието на животните, като променят държавната политика в тази посока.

Вече патентованата канадска система за предупреждение за проблеми при транспортиране вече се използва. Чувствителният сензор представлява иновативен датчик, който позволява осигуряване на по-добри условия на транспортираните свине. Това дава възможност да се настроят автоматизирани системи, които коригират условията и проследяват данните по време на пътуването. Наблюдават се влажността и температурата, а в бъдеще ще може да се проследяват и равнищата на въглероден двуокис.

В бъдеще технологията ще може да се използва и за други животински видове, но сигурно ще има малки разлики при определяне на комфортните условия на транспортиране в зависимост от конкретния вид.

Новото приложение Transport Genie може да се ползва през таблет  Снимка: Transport Genie
Новото приложение Transport Genie може да се ползва през таблет Снимка: Transport Genie