Соята не е сред любимите на родните фермери, но не и в Кнежа, и по-конкретно в стопанството на сем. Горанови.

Капризната култура не успя да се наложи сред родните фермери, заради специфичните й изисквания, както и технологията на отглеждане, която стриктно трябва да се спазва. Но не и тук, разбира се. В стопанството на сем. Горанови културата е важна част от сеитборота и то не от година – две, а от около 26.

През годините сме постигали различни резултати, разказва Борислав Горанов. Може да кажем обаче, че наблюдаваме градация при отглеждането й. Но такава година, с такава соя, каквато имаме тази, не сме отглеждали досега. Безспорно тук влияние оказва не само опита, който трупаме, както и благоприятните климатични условия, които има тази година, но и благодарение на най-добрата селекция, която намираме в лицето на фирма Еуралис. Разбира се, отглеждаме и няколко български сорта, които показват също много добри резултати.

Целта ни е да популяризираме соята и да се опитваме да убедим земеделците, че именно тя е протеиновата култура, която трябва да се сее, е категоричното мнение на Борислав Горанов.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 16 август.