Информацията идва от Лондон: био-пестицид, направен от отровата на паяк, която убива вредителите, но щади пчелите, може да помогне за спасяването на скъпоценните опрашители, твърдят учените, съобщава pcheli.bg.

Изследователите са създали нов био-пестицид (Hv1a/GNA), използвайки отрова от паяк и растителен протеин, който е силно токсичен за редица ключови вредители, но безопасен за пчелите.

Проучването, направено от Университета в Нюкасъл, Великобритания, е тествало комбинация от естествен токсин от отровата на вид австралийски паяк и протеин от обикновено кокиче.

След излагането на пчелите на интензивно и продължително въздействие на новия пестицид – над нивото, което те биха могли да получат в полетата – екипът установил, че той има много лек ефект върху преживяемостта на пчелите и никакви вредни последици върху способността им за обучение и памет.

Публикувайки откритията си в академичното списание „Proceedings of the Royal Society B”, авторите твърдят, че съединението има огромен потенциал като благоприятен за околната среда и безопасен за пчелите био-пестицид. И е реална алтернатива на химичните неоникотиноидни пестициди, свързани с намаляването на популациите опрашители.

По време на проучването пчелите били изложени на различни концентрации на новия пестицид за период от седем дни. През този период екипът провел серия от тестове на паметта и записвал всички промени в поведението.

„Получените резултати показват, че е малко вероятно Hv1a/GNA да причини каквито и да било вредни ефекти върху пчелите”, казва проф. Ангарад Гейтхаус, един от надзорниците по проекта на Нюкасълския университет. „Предишни изследвания вече са показали, че той не вреди на по-висшите животни, което означава, че има реален потенциал като пестицид и ни предлага безопасна алтернатива на някои от тези, които в момента са на пазара." Източник: moraybeedinosaurs.co.uk