Пяната се образува от много мехурчета, които попадат в меда при прецеждането му. Разбъркването след обирането на пяната е предпоставка за дребнозърнестата кристализация. Как да се справите с проблеми ще ви помогне форумът на pchelari.com.

Въпрос: Защо, след като налея меда във буркани и след като се захароса, в някой от бурканите се появява нещо като бяла пяна от мехурчета въздух. Като разтопя меда на водна баня това остава отгоре на меда под формата на гъста бяла пяна, която е доста неприятна на външен вид. Няма или поне аз не съм установил да има мирис.

Отговор: Пяната се получава при процеса на центруфугирането. В нея освен въздушни мехурчета се съдържат и много дребни примеси (миниатюрни частици прашец, восък и др.), успели да "преминат" процеса на филтрация. В промишленото производство това се избягва, като медът първо се насипва в матуратори (утайници от алпака). След няколко дни пяната и примесите излизат на повърхността, а медът се насипва от кран, намиращ се на дъното на съда. Без проблем с подръчни средства може да се приложи в домашни условия.