Пчелният мед е преситен разтвор, обяснява д-р Милан Стоянов във в."Пчела и кошер". Състоянието та гъста течност може да се запази само за определено време. Постепенно медът преминава в твърдо (кристално) състояние. В различните сортове мед съотношението между гроздовата и плодовата захар е различно. Сортовете с по-високо съдържание на гроздова захар (глюкоза) кристализират по-бързо. Когато в меда преобладава плодовата захар (фруктоза), кристализацията протича по-бавно.
Например акациевият мед може да се запази течен за повече от година. А кристализиралият мед може отново да се втечни, и то без влошаване на качеството му. Просто трябва да се затопли до 40 градуса на водна баня.
И още полезна информация: Медът в 25-килограмови съдове се втечнява за две денонощия.
ВАЖНО! Силното нагряване уврежда меда. Активността на термочувствителния ензим инвертаза спада дори и при по-продължително нагряване до 42 градуса С. А при краткотрайно нагряване до 70 градуса той бива разрушен.
Когато пчелният мед се нагрява от 70 до 75 градуса, силно намалява или напълно се премахва способността за кристализация на меда. Такъв мед не може да се означи като натурален и той не е вече пълноценен.
Коментари