Ани Димитрова, по материали от Successful Farming

Учени от щатския университет в Айова, работиха евтини сензори на базата на графени, които могат да бъдат прикрепени към растенията и с тяхна помощ да се измерва времето, необходимо на водата да премине през растенията от корените, до долните и след това до горните листа.

Тази информация предоставя нови данни на изследователите и земеделските производители, като например кои растения са по-ефективни при усвояването на водата, което не е правено досега.

Технологията е кръстена татуировка за растения.

Графенът е открит през 2004 г., изработва се от въглеродни влакна с формата на пчелна пита само с един голям атом. Графенът е твърд и устойчив, тънък, почти напълно прозрачен, изключително лек и невероятен проводник на електричество и топлина.

Учените изработват сложни графенни модели. Първата стъпка е създаването на прорези върху повърхността на полимерния блок, чрез формовъчен процес или триизмерен печат. Инженерите прилагат разтвор на течен графен към блока, запълвайки вдлъбнатите резки. Те използват лента, за да премахнат излишния графен и след това взимат друга лента, за да отлепят графенните шарки, така се създава сензор върху лентата.

Процесът може да доведе до модели от 5 милиметра ширина, с което се повишава чувствителността на сензорите. Те са направени от графен оксид, материал, който е много чувствителен към водни пари. Наличието на водни пари променя проводимостта на материала, което може да бъде количествено определено, за да се измери точното приемане от растението.

Концепцията за преносими електронни сензори върху растенията е съвсем нова, те са толкова малки, че могат да открият поеманото количество вода от растенията, но няма да повлияят на растежа на им, нито на цялата продукция. Растителните татуировки отварят врати за голямо разнообразие от други приложения, включително сензори за биомедицинска диагностика, за проверка на структурната цялост на сградите и за наблюдение на околната среда.

След някои модификации сензорите могат да се използват за тестване на болести или пестициди по растенията.