5 тенденции, които ще променят земеделието

10 август 2018
Агробизнес
0
9360
Няма снимка
Tiraya Adam-unsplash
 

Ани Димитрова по материали на Future farming

Според Бостън Консултинг Груп тези 5 тенденции ще променят земеделието:

прецизно земеделие, автоматизация, консолидация, професионализъм, недостиг на работна ръка.

Докладът на проучването, извършено от Boston Consulting Group (BCG), казва, че няколко мегатенденции се съчетават, за да се увеличи търсенето на селскостопански продукти и по този начин да се насърчи развитието на иновации, повишаващи производителността.

Увеличаване

на търсенето и

производството

Въпреки че търсенето и производството на селскостопански продукти, т.е. храна, ще се увеличи глобално, BCG очаква техните нива да се различават в различните континенти.

Северна Америка и Южна Америка ще увеличат нетния износ на повечето суровини, докато в Азия (особено в Китай) ще се наблюдава съответно увеличение на нетния внос.

За страните в Западна Европа растежът на производството ще доведе до запазване на нетния негативен търговски баланс на селскостопанските продукти.

В Източна Европа се предвижда нетен износ на зърнени и маслодайни култури; това обаче ще изисква политическа стабилност в Украйна, основен фактор за излишъка.

Интервюта на фермери

За да се идентифицират основните тенденции, засягащи земеделските стопанства до 2030 г., BCG интервюира европейските фермери във Франция, Германия, Полша и Обединеното кралство и анализира патентните заявки от 2010-2014 г., свързани главно със защитата на културите. "Предоставянето на резистентност срещу вируси би било революционно, тъй като сега не съществуват антивирусни средства за защита на растенията."

Според авторите изследването се фокусира върху Европа, но стратегическите последици са приложими в световен мащаб. Европейските земеделски стопани смятат, че консолидирането на земеделските земи и недостигът на работна ръка ще бъдат сред основните тенденции, засягащи селскостопанските структури до 2030 г.

Недостигът на работна ръка ще се засили, тъй като все повече членове на семейството избират да преследват кариери извън земеделието. В съчетание със стремежа към консолидиране, това ще принуди много земеделци, които се пенсионират, да продадат земята си. Потенциалните купувачи ще включват не само съседните земеделски производители, но и фондовете за дялово участие и държавните инвестиционни фондове, въпреки че в някои страни техните инвестиции могат да бъдат възпрени от ограничения върху собствеността върху земеделските земи. Тези инвеститори могат да се опитат да оптимизират доходността и да подобрят оперативната ефективност, за да увеличат възвръщаемостта.

Прецизното земеделие

- основна тенденция

BCG заключава, че прецизното земеделие ще бъде основната тенденция за преструктуриране на земеделието в световен мащаб. Прецизното земеделие използва данни на ниво квадратен метър или дециметър или дори на единично растение, за да оптимизира потреблението на входни данни и да направи корекции, за да приспособи променливите характеристики в и между полетата.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
477
0

Течен тъмен шоколад на българската биокомпания Хармоника спечели награда на Great Taste Award. "Тъмно кафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура.

1341
0

На 23 август т.г. учените ще представят селекционираните нови десертни и винени сортове лози, както и ще предложат лози за реализация на желаещите. В четвъртък от 10.30 ч.

6552
0

Могат да се намерят на електронната страница на Държавен фонд "Земеделие" и общо са 9 456 на брой - отнасят се за площите, декларирани от повече от един кандидат за кампания 2018.

4473
0

Русия възнамерява да предостави на китайски инвеститори огромно количество земя за селскостопански проекти. Това заяви директорът на инвестиционния отдел на Агенцията на Далечния изток за привличане

3015
0

Институт за агростратегии и иновации, в партньорство с Агенция за регионално и икономическо развитие-Враца, партньор по проект БАЛКАНЕТ, набират иновативни идеи и добри практики за продукти,

Още от Фермер
504
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

1089
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

513
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

999
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа