Изследователи от канадския Университет на Британска Колумбия публикуват изследване, в което твърдят, че за кравите е толкава важно да имат четка за масаж, колкото достъпа до пресен фураж, съобщава Misson City Record.

Проф. Марина фон Кейзерлинг, която е един шестимата съавтори на изследването, направено в рамките на програма за здравословния статус на кравите, обяснява, че когато кравите са на пасището, те се чешат о дървета. И когато в кравефермите автоматичните четки за масаж не стигат за всички, животните се стресират.

Според нея четката за масаж трябва да прилича на елемент от автомивка. Когато кравата се приближи към нея, тя се включва и я масажира по гърба.

Авторите на изследването са определили, че кравите обичат да се чешат по 7 минути дневно. В хода на експеримент предлагали на кравите да стигнат до четката, след като преодолявали сложна бариера. И животните се стремели към четката, както към хранилка, пълна с пресен фураж.

Проф. Кейзерлинг сравнява желанието на кравите да използват автоматичната четка с усещането, когато човек го сърби гърбът, но не може да стигне с ръка до нужното място. Това може да те побърка и оказва сериозно влияние върху емоциите, обяснява тя.

Затова автоматичните четки за масаж трябва да са задължителен елемент на всяка стандартна кравеферма. Според проф. Кейзерлинг това осигурява стабилно емоционално състояние на млечните крави.