Трахикарпус или китайската конопена палма е най-студоустойчивият представител на палмовото семейство. Нещо повече, такива палми са понесли температури от -27 градуса. Доказали са го около минус 20 в Пловдив, Несебър, Слънчев бряг и други български градове.

Това са палми рекордьори, развиват се добре и дават семена. Трахикарпусите са с перести листа и интересно, право и високо стъбло, покрито с влакна. Размножават се само чрез семена. А за да се получат те, са необходими две растения - мъжко и женско. Трахикарпуси има няколко вида, но най-студоустойчиви са Trachycarpus 'Bulgaria', Trachycarpus fortunei и няколко други.

Този вид палми предпочитат слънчеви места и обилни, редовни поливки. Донякъде са толерантни на засушаване, но то се отразява на растежа. Препоръчва се редовно торене с комбинирани торове с по-ниско съдържание на фосфор. Според експерти в отглеждането на палми морските територии на страната, както и някои по-топли райони са подходящи за тях и без зимна защита. По високите части, в Северна България и на местата с големи инверсии защитата е необходима. Студоустойчивостта на палмите зависи от редица фактори, сред които са възраст, начин на отглеждане, релеф, изложение и т.н.