Ваксина спасява 3 млн. прасета от едемна болест

09 август 2018
Животновъдство
0
5589
 

Едемната болест при прасетата (ентеротоксемия), която е изкоренена в много държави, отново се е появила в европейските свинеферми. Ветеринарните лекари не могат да си обяснят точната причина за разпространението й.

От 5 години вече има ваксина против едемна болест при прасетата - Ecoporc Shiga, разработена от германска фирма. Днес с нея се ваксинират над 47 000 прасета, отглеждани в европейски ферми.

Прасетата се инжектират мускулно на 4-дневна възраст с единична доза от 1 мл. Ваксината осигурява високо имунно равнище срещу Shiga токсин, произвеждан от бактерия Е. coli, която причинява отоци.

Смята се, че ваксината е спасила живота на 3 млн.  прасета, с приблизителна стойност над 100 милиона евро, средно с 20-22 кг живо тегло. 

В момента в голяма част от ЕС ваксината предпазва над 10% от свинете в някои страни.

Продължителността на създадения имунитет е 105 дни след ваксинацията.  Лошото е, че свиневъдите пристъпват към ваксинация, когато смъртността от това заболяване надвиши 3% от поголовието, отбелязват специалисти.

Ваксинацията се оказва много успешна в германски свинеферми - резултатите показват, че заболяването намалява печалбата от свиня-майка с цели 83 евро, което при поголовие от 500 свине-майки прави 41 500 евро.

Едемната болест при свинете се предизвиква от бактериите E. coli, които повреждат стените на малките кръвоносни съдове, включително и в мозъка. Най-често заболяването поразява току-що отбити прасета и води до поражения на нервната система и храносмилателните органи. Животните получават отоци в различни органи и тъкани, нарушава се координацията им на движение, появяват се конвулсии, парези и параличи. Източник на инфекцията за прасетата са свинете майки-бактерионосители.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
1071
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

6372
0

Второ огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в китайски кланица, беше потвърдено от китайското Министерство на земеделието и от Световната организация за здравеопазване на животните (OIE).

13302
0

На пристанището на холандскя град Ротердам завършва строителството на първата в света плаваща кравеферма, съобщи MercoPress. Целта на проекта е осигуряване на града с устойчиви млечни продукти.

8127
0

Първично огнище на туберкулоза по говедата е регистрирана в кравеферма край Стрелча, съобщават от Община Стрелча. В региона се въвеждат строги мерки за недопускане на разпространяване на заболяването,

5067
0

От години американски говедовъди спасяват с тях стадата си от опасни насекоми Може ли да спасите пасящите крави от досадните и пренасящи заболявания мухи?

Още от Фермер
504
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

504
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

999
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

333
0

Институт по земеделие – Карнобат обявява конкурс за прием на докторанти по докторска програма „Селекция и семепроизводство на културните растения“ в професионално направление 6.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа