Алпинеум в 11 стъпки

11 август 2018
Цветна градина / Полезни съвети
0
8361
1 2 3 4
 

Алпинеумът е озеленен скален кът, състоящ се от камъни и растения, характени за алпийския релеф. Той трябва да се намира в периферията на градината. Хармонично се съчетава с декоративна водна площ.

Желателно е мястото за алпинеума да е северно или северозападно - североизточно. Подходящо е и място, откъдето тръгва водна каскада, която ще създаде интересен декоративен ефект, в съчетание с растителността.

Какви са те:

1. Избирате подходящо място, решавате какви ще са размерите на алпинеума и се снабдявате с камъните, необходими за изграждането му. Подходящи са речни камъни и варовикови скали.

2. Очертавате контурите на алпинеума.

3. Нареждате по-големите камъни по контурите и ги закопавате на 3-4 см. дълбочина, като внимавате между тях да не остават отвори.

4. След това запълвате мястото с почва, като оставяте 1 сантиметър разстояние до върха на камъка.

За повърхностния слой трябва задължително да използвате плодородна почва, която да съдържа смес от торф и пясък.

5. Подравнявате пръстта с помощта на нивелир и дъска и оставяте много лек наклон в избраната от вас посока, като внимавате тя да не е към пътеката.

6. След като първият етаж на алпинеума е готов, поставяте камъните за втория. Важно е между долните и горните камъни да има поне 5 см. разстояние и горните да бъдат по - малки от долните.

7. След като построите желания брой нива, почвата около камъните трябва да се трамбова, за да не се получи свличане при по-обилни дъждове.

8. Между камъните подготвяте гнезда за засаждане на растителност и ги запълвате с плодородна почва.

9. Озеленяването извършвате отгоре надолу, като най-високите видове разполагате в подножието на алпинеума, а на преден план засаждате по-ниските растения.

Растенията, подходящи за алпинеум, са седум, мащерка, алпийска роза, хвойна, клек, омайниче, незабравка, рожец, равнец, лобелия, флокс, риган и др.

10. Поливате обилно през първата седмица.

11. След като изграждането и озеленяването са приключили, идва ред на последната, но много важна стъпка: редовни грижи за алпинеума.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветна градина / Полезни съвети
3033
0

* Подберете най-слънчевото място Екзотичното бижу Brahea armata се открива трудно у нас, но не е невъзможно. Родината на тази красива палма са Мексико и Калифорния.

1449
0

Chamaerops humilis var. Cerifera е палма, която радва окото с нетрадиционната си в цветово отношение листна маса. Цветът на листата е синкаво-син до бял.

10431
0

Калифорнийската влакнеста палма е добре позната у нас, но малко хора знаят, че има видове, които могат да се отглеждат в градината. Такива са Washingtonia filifera и Washingtonia robusta.

24957
0

Наричаме я палма, но не е Юката е растение, което краси много паркове и градини у нас. Отглежда се и в личните дворове, както в градината, така и в саксия. Особено атрактивна е, когато разцъфти.

3600
0

Трахикарпус или китайската конопена палма е най-студоустойчивият представител на палмовото семейство. Нещо повече, такива палми са понесли температури от -27 градуса.

Още от Фермер
432
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

1008
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

504
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

981
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа