Не подценявайте борбата срещу гъсениците от второто поколение на ябълковия и източния плодов червей

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

През изтеклия период агрометеорологичните условия претърпяха съществена промяна. Топлото, а на много места в страната и горещо време, с максимални температури от порядъка на 34-35 градуса (Свищов, Русе, Елхово, Сандански), ускори последните фази от развитието на пролетните култури.

В края на първото десетдневие при ранните хибриди царевица се наблюдаваше восъчна и пълна зрялост, при средно ранните - млечна зрялост. При слънчогледа в Дунавската равнина и в Южна България протичаше начало на узряване (жълта зрялост).

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури над нормата за второто десетдневие на август. Прогнозираните стойности на максималните температури, на места до 36-37 градуса, ще имат краткотрайно, негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури от късното полско производство.

До средата на август развитието на земеделските култури ще се осъществява с ускорени темпове. През периода при средноранните хибриди ще протича преход от млечна към восъчна зрялост, а при по-късните хибриди - потъмняване на свилата и наливане на зърното. При слънчогледа в полските райони ще се наблюдава жълта и кафява зрялост, а на места в Дунавската равнина - техническа зрялост.

През следващия период се очаква бързо подобрение на условията за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия: приключване жътвата на пшеницата, провеждане на дълбока оран и предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица, растителнозащитни пръскания. Честите юлски валежи и градушки бяха предпоставка за увеличение на инфекциозния фон от редица гъбни болести - мани по зеленчуковите култури, късно кафяво гниене при овошките, сиво гниене по ранните, десертни сортове грозде.

През второто десетдневие на август при есенните сортове ябълки, в градините с констатирана зараза от брашнеста мана трябва да продължат третиранията. Срещу брашнестата мана по ябълката са подходящи фунгицидите флинт Макс ВГ-0,02%, скор 250 ЕК-0,02%, топаз 100ЕК-0,03%, строби ДФ-0,02%, шавитФ 72ВДГ-0,2% и др.

До средата на август при късните сортове овошки не трябва да се подценява борбата срещу гъсениците от второто поколение на ябълковия и източния плодов червей, които причиняват късна червивост по плодовете.

В лозовите масиви, особено при десертните сортове, трябва да се следи за вредната дейност на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец и при плътност над икономическия праг на вредност да се извърши своевременно третиране.