Синхронизирането на еструса при овцете е печеливш ход

09 август 2018
Животновъдство
0
7038
Няма снимка
За синхронизацията на еструса се използват само здрави, добре охранени и обезпаразитени овце, напомнят специалистите
1 2 3 4 5 6
 

Този съвременен метод на развъждане елиминира сезонността: фермерите получават целогодишно овче мляко и изравнени партиди агнета

Д-р Валентин Иванов, квмн

Само след дни ще започне случната кампания при овцете и фермерите вече правят своите планове за новата стопанска година. Най-често прилаганият метод е осеменяване чрез кочове на сляпо, т.е. в стадото се пуска определен брой кочове за покриване на овцете, когато се размърлят.

За да се размърлят по-бързо овцете и еструсът да бъде пълноценен, фермерите прилагат няколко метода. Опитните овцевъди знаят, че редуването на солева и безсолева диета дава много добри резултати. Това се постига лесно и е много евтино.

Няколко поредни дни се слага в ярмата каменна сол, след което се редува същият по продължителност период на хранене без сол.

Друг ефективен метод за размърляне на овцете е изхранването на покълнало зърно за период около 2 седмици. Това води до сигурно разгонване на по-голямата част от животните. Количество на изхранвани кълнове е около 100-120 г дневно на глава.

Най-добрият метод за контролиране на развъдната дейност при овцете е да се синхронизира еструсът. Това води до постигане на оптимални резултати по отношение на средства, труд, получаването на повече продукция и съответно по-големи доходи.

За синхронизирането на еструса се използват вагинални тампони, които представляват фина гъбичка, съдържаща прогестерон (например синхропарт). Тампонът се поставя с вагиноразширител и дълга щипка във влагалището или се използва специален апликатор. Той представлява куха тръба, в която се поставя тампонът, след което той се вкарва с бутало до маточната шийка (цервикса). Тампонът престоява във влагалището 10-12 дни, след което се изважда посредством връзката, която се подава от половия орган.

След изваждането на тампона овцете се инжектират мускулно с препарат, съдържащ СЖК (серум от жребни кобили) - например синхропарт PMSG, в доза 400-600 международни единици. Препаратът се поставя мускулно. Обикновено в рамките на 48 часа овцете се разгонват, а осем часа след това се осеменяват.

За по-лесно пресмятане осеменяването се извършва на 50-56-ия час след инжектирането на СЖК. Престоят на тампоните (с толеранс 3-4 дни) във влагалището е времето, през което фермерът трябва да направи организацията за осеменяването

В изготвянето на плана най-важната част е броят на кочовете, с които се разполага. Така според броя на мъжките разплодници се правят партидите.

Трябва да се има предвид, че един коч може да покрие максимум 4-5 овце дневно. Ако разполагате с повече кочове, може да извадите тампоните за един или два дни.

Ако кочовете са по-малък брой, следва тампоните да се вадят за 3-4 дни - толеранс, който позволява да се създаде правилна организация по осеменяване на партидите.

Самото осеменяване е вторият и по-важният етап. То се осъществява по два начина - от ръка или изкуствено. За изкуственото осеменяване се използва предварително получен семенен материал от кочовете. От ръка се извършва, като в малки дворчета се пускат 4-5 размърляни овце и кочът покрива всяка една от тях. Осеменената овца веднага се извежда от дворчето.

Другият вариант е при коча да се пускат една по една размърляните овце - 4-5 на ден. По този начин се контролира осеменяването на всяко животно и разплодниците се използват най-пълноценно, без да се изтощават. Не оставяйте осеменяването без надзор. Чести са случаите, когато от 4-5 отделени овце с коч последният за целия ден покрива няколко пъти една и съща овца. Разбира се, по време на случната кампания кочовете са на специална диета, осигуряваща голямо количество протеин, витамини и минерали. Добре е да се знае, че тампоните не правят агнетата, те само разгонват овцете а за останалото се грижат само и единствено кочовете.

За синхронизацията на еструса се използват само здрави, добре охранени и обезпаразитени овце. Единствено от такива стада може да се очаква получаването на здраво потомство.

Предимствата на този начин на развъждане

Облекчава се трудът на овцевъдите, тъй като агнилната кампания протича в рамките на няколко дни и при това в предвидимо време. Всеки фермер може лесно да пресметне точно в кой ден колко овце ще родят.

При синхронизирането на еструса сезонът няма значение и овцете могат да се разгонват по всяко време. Така овцевъдите могат да получават мляко целогодишно и да бъдат актуални на пазара със своята продукция по всяко време на годината.

Сгъстяват се оагванията, като за 2 години овцете могат да родят 3 пъти

Животните имат по-голяма плодовитост. Така например при овцете месодайно направление плодовитостта достига до 200%, а при овцете млечно направление - 150-160%. При това се получават изравнени партиди агнета, което улеснява реализацията им на пазара

Резултатите от овцевъдната дейност са предвидими и могат да се правят дългосрочни планове. Всичко това рефлектира положително върху доходите на овцевъдите.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
1017
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

6372
0

Второ огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в китайски кланица, беше потвърдено от китайското Министерство на земеделието и от Световната организация за здравеопазване на животните (OIE).

13275
0

На пристанището на холандскя град Ротердам завършва строителството на първата в света плаваща кравеферма, съобщи MercoPress. Целта на проекта е осигуряване на града с устойчиви млечни продукти.

8127
0

Първично огнище на туберкулоза по говедата е регистрирана в кравеферма край Стрелча, съобщават от Община Стрелча. В региона се въвеждат строги мерки за недопускане на разпространяване на заболяването,

5067
0

От години американски говедовъди спасяват с тях стадата си от опасни насекоми Може ли да спасите пасящите крави от досадните и пренасящи заболявания мухи?

Още от Фермер
459
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

504
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

981
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

324
0

Институт по земеделие – Карнобат обявява конкурс за прием на докторанти по докторска програма „Селекция и семепроизводство на културните растения“ в професионално направление 6.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа