Пекат се с жълтък в средата, сервират се със салата

Необходими продукти: 200 г патладжани, 20 г лук, 50 г домати, 90 г кълцано телешко месо или телешка кайма, 25 г олио, чесън, магданоз, черен пипер и сол.

Начин на приготвяне: Патладжаните се нарязват на половинки по дължина. Издълбават се с лъжичка, посоляват се и се оставят да се изцеди черния сок.

В мазнината се задушават ситно нарязаният лук, месото, накълцано на много ситно или каймата, чесънът, магданозът, черният пипер и солта. Със сместа се пълнят отцедените патладжани и се нареждат в плитка тавичка, покриват се с филийки от домати, сипва се малко топла вода на дъното и ястието се пече, докато остане на мазнина.

Върху всеки патладжан внимателно се счупва по едно яйце, така че белтъкът да го облее, а жълтъкът да остане в средата. Отново се запича, докато белтъкът побелее. Сервират се със салата.