Италианските пчелари искат забрана на вноса на мед от Китай

11 август 2018
Пчеларство
0
12033
Няма снимка
Италианските пчелари се надяват, че вносът в ЕС на фалшив и опасен мед от Китай ще бъде преустановен, както стана с индийския. . Да припопомним, че инспекторите по безопасността на храните в Европейския съюз забраниха всички пратки с мед от Индия поради наличието на олово и незаконни антибиотици при животни. Те също така откриват, че голямо количество мед е било произведено от изкуствени подсладители, след което е филтрирано, за да се премахнат всички доказателства за замърсители.
 

От Националната асоциация на италианските пчелари (Unione Nazionale Associazioni Apicoltori Italiani - Unaapi) настояват за забрана на вноса на мед от Китай с меморандум.  В писмото до министъра на земеделието на Италия изрично се подчертава, че изискването е продиктувано единствено от интересите на италианските производители на пчелен мед и потребители, съобщава apiworld.ru.

В документа се казва още, че стандартите за мед в Китай не отговарят на стандартите на ЕС и Италия. Например, Директива 2001/110 ЕО определя меда като продукт, произведен от пчели, в който е забранено добавянето на чужди вещества или отстраняването на прашеца и други естествени компоненти от него. А законодателството на Китай позволява индустриална обработка на мед , което значително променя неговите характеристики. Отбелязва се също, че докато през последните 15 години в пчеларството в много страни е имало кризи, в Китай постоянно се увеличава производството на мед с леко повишаване на броя на пчелните семейства. Това дава основание да се смята, че под прикритието на натурален пчелен мед в Китай се увеличава производството с заместители от различни сиропи. И затова Китай трябва да поеме вината за това, че медът се превърна в един от най-фалшифицираните продукти в света. Според оценките на експертите от САЩ, медът се класира трети в списъка на компрометираните продукти след млякото и зехтина.

В подкрепа на тези констатации към меморандума са приложени резултати от тестове на китайски мед, направени от италиански експерти в края на 2017 г.

Изрично се обръща внимание и на още един факт - пчеларските сдружения в Словения, Унгария и Словакия също настояват за забрана на вноса на  китайски мед в ЕС след излезлите резултати от изследвания на продукта, определен като китайски "мед".

Италианските пчелари се надяват, че вносът в ЕС на фалшив и опасен мед от Китай ще бъде преустановен, както стана с индийския. Да припопомним, че инспекторите по безопасността на храните в Европейския съюз забраниха всички пратки с мед от Индия поради наличието на олово и незаконни антибиотици при животни. Те също така откриват, че голямо количество мед е било произведено от изкуствени подсладители, след което е филтрирано, за да се премахнат всички доказателства за замърсители.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
432
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

9306
0

1) Покривното платно (в случая питите се покриват с платно, одеяло и възглавници)- трябва да пропуска влага и да задържа топлината, т.е. не трябва да е заклеено.

12456
0

Вторият етап в подреждането на зимното кълбо на пчелното семейство се извършва в края на септември, началото на октомври и се изразява в окончателно подреждане на гнездото.

13005
0

Изключително значение за доброто презимуване на семейството има правилното подреждане на питите в гнездото. В работата на пчеларя има два етапа при формиране на зимното гнездо.

17793
0

Кристализиралият мед се приема много трудно от пчелите. Една от причините за кристализиране на меда в питите е недоброто им центрофугиране по време на медосбора.

Още от Фермер
1008
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

504
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

981
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

324
0

Институт по земеделие – Карнобат обявява конкурс за прием на докторанти по докторска програма „Селекция и семепроизводство на културните растения“ в професионално направление 6.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа