Защо кокошки мътят въображаеми яйца?

07 август 2018
Домашна ферма
0
14409
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Нашият читател Иван Петров от с. Чомаковци се оплака, че вече месец една от кокошките му клечи, все едно мъти невидими яйца. Това се случва при кокошки със силно развит мътачен инстинкт. Някои птици може да лежат до пълно изтощение и дори до смърт.

Освен това е възможно такава кокошка да "зарази" и други кокошки с проявата си на инстинкта за мътене. А това е много вредно, тъй като тези, както ги наричат, разклопани кокошки спират да снасят яйца

В зависимост от степента на развитие при всеки конкретен случай се използват различни методи за борба с мътачния инстинкт - от обикнновеното прогонване от полога до преместването на птицата в кокоши "затвор".

Изолирайте в клетка проблемната птица

А после ѝ осигурете компанията на млад активен петел

Прекрасен начин проблемната кокошка да започне да снася яйца вместо да лежи в празен полог е, като я изолирате в клетка.

Ще ви трябва малка клетка с размери на страните около 70 см.

Веднага, след като забележите, че кокошката се е разклопала, я сложете в клетката. По този начин птицата няма да може да се движи и бързо ще й премине желанието да мъти.

Трябва да изолирате кокошката колкото се може по-рано

Затова е важно да забележите първите признаци на мътачката, затова наблюдавайте птиците, които в последно време снасят активно яйца. Тоговата за мътене кокошка започва да скубе пера от корема си, за да застели с тях полога, и издава специфични чаткащи звуци, когато към нея се приближават хора.

През деня непременно слагайте клетката на кокошката навън сред останалите птици - сред активно снасящи яйца кокошки.

Хранете я добре и й осигурете постоянно чиста прясна вода.

Желателно е клетката да е с мрежест под. Така кокошката няма да може да си направи гнездо и ще й е по-трудно да загрява мястото под себе си.

А още по-важно е да увеличите светлинния ѝ ден тъй като при тези условия кокошките снасят по-добре.

След 2-3 дни изолирано отглеждане пуснете в клетката млад активен петел. Това принудително съжителство ще потуши мътачния инстинкт.

След още няколко дни освободете затворничката и я пуснете да спи в кокошарника при другите кокошки на кацалка. Ако на другия ден тя излезе от кокошарника, значи, че желанието й да мъти вече е преминало.

Може да охладите мътачния инстинкт

Ледените бани и “яйца” са много ефективни

Ледената баня е мощен стрес фактор. Приложен на кокошките, той бързо "изстудява" мътачния инстинкт, тъй като по време на мътенето температурата на кокошките значително се повишава, за да може да топли яйцата.

А ледената вана охлажда стресово. Потопете бързо кокошката в ледената вода, като главата й трябва да остане над водата. Вследствие на това кокошката забравя за мътенето, тъй като не е в състояние да стопли яйцата.

За целта потопете разклопаната кокошка в ледена вода. Ако времето не е слънчево, след това подсушете птицата, за да не се простуди.

Може да използвате и друг начин.

Сложете под лежащата кокошка пакет с ледени кубчета или бутилка с вода, замразена в камера.

Събирайте своевремeнно снесените яйца от полога

Така ще си спестите много проблеми

За да не се разправяте с постоянно "мътещи" кокошки, събирайте своевременно снесените яйца от полога. Така ще предотвратите разклопана кокошка да ляга върху чуждо яйце

Затова всяка сутрин събирайте всички яйца от полога. Това е много важно, тъй като кокошките снасят яйца именно в ранните сутрешни часове след изгряване на слънцето.

Проверявайте по няколко пъти през деня дали някоя кокошка не е снесла ново яйца.

Погрижете се полозите да бъдат удобни на закътано и безопасно място. Ако кокошката се чувства у добно в полога си, няма да търси друго тайно място за снасяне. Ако има такова място, което вие не го знаете, кокошката ще отива именно там, ще снася яйца и после ще легне да ги мъти.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
8073
0

Хранете ги рано сутрин и късно вечер Не прехранвайте кокошките в горещините, но и не ги оставяйте гладни. Давайте им да ядат рано сутрин и късно вечер, когато жегата поотмине.

20268
0

Всяка година наши читатели питат как да се отърват от съсели. Битката с тях е неравна, скъпа и в крайна сметка безуспешна.

10404
0

Още изисквания: да е на сухо място и далече от други постройки Тези птици се нуждаят от простор, така че всяка от тях трябва да разполага минимум от 2 кв. м площ.

4122
0

* Мръсните ги разболяват В топло време мускусните патета може да се пускат навън с майка си още на петия ден след излюпването. Това трябва да става постепенно.

1980
0

От третия ден вече ядат и пият вода сами Новоизлюпените мускусни патета не могат самостоятелно да пият и да ядат, а трябва да го направят няколко часа след излюпването.

Още от Фермер
486
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

1062
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

504
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

999
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа