По-неприятно е, ако по него има плесен

Нищо, че е рано, съдовете за виното вече е редно а се подготвят.

Хубаво вино може да стане само в безупречно чисти съдове

Да знаете, че употребяваните крият немалки рискове. Защото при по-небрежното им съхранение, по дъгите се развива плесен. Миризмата от нея се поема от виното, а е крайно опасна и неприятна.

Това е предпоставка ново вино в такива съдове да вкисне.

От реколта до реколта съдовете трябва да се поддържат идеално чисти. Затова веднага след източване на виното предната година те трябва да се измиват със студена вода, да се подсушават и да се напушват със серен дим

За целта се изгарят серни лентички или сяра в количество 2-3 г за 100 литра вместимост. Така подготвени се оставят за съхранение в сухи помещения и веднъж месечно се напушват със серен дим.

След такова съхранение около две седмици преди гроздобера се закисват за да не пропускат между дъгите - запарват се с гореща вода, опушват се със серен дим и се употребяват веднага.

Ако се наложи да се изчака някой и друг ден, серният дим е добре да остане затворен в тях.

Когато е допуснато да се развие плесен в съда, процедурата по подготовката му е малко по-сложна.

Ако плесента не е стара тя е сивобелезникава на цвят.

Тогава още не е проникнала дълбоко в дървото и се отстранява сравнително лесно. Съдът се измива с помощта на четка и горещ разтвор на сода за дъски (натриев карбонат).

Количеството на разтвора може да е различно, според обема на съдовете, но трябва да е 9-10% - тоест 10 кг сода на 90 л вода или съответно 1 кг сода на 9 л вода.

На содата се разчита да неутрализира киселините, останали от вкиснато вино.

Старата плесен е жълтеникава - тя оставя повече неприятни следи. Тогава освен споменатите процедури, трябва да се прибегне и към употребата на калиев перманганат. Използва се в количество 10 г на 100 л вместимост.

Съдът се налива донякъде с вода, калиевият перманганат се разтваря чрез интензивно разклащане, долива се догоре, разбърква се и така престоява 3 - 4 дни. След това разтворът се излива и съдът се измива.

Ако миризмата на плесен продължава да се чувства, процедурата се повтаря - вече с двойно по-малка доза калиев перманганат.