Кои фуражи трябва да осигурите за козите

03 август 2018
Домашна ферма
0
5580
Няма снимка
Листата от кръмно и захарно цвекло се дават в зелено състояние. Добре е при храненето да се размесват със сено или със слама, предварително нарязани.
1 2 3
 

Те гарантират добро наддаване и висока млечност

Меласата съдържа въглехидрати

Тя спомага за увеличаване на млечността и за подобряване охранеността на животните. Добра храна е и за бременните кози, но трябва да се дава в по-ограничени количества. Меласата се съхранява в каци, дървени или железни резервоари.

Един литър меласа се разтваря в 2-4 л вода и се напръсква върху 4-5 кг слама, сено, нарязан царевичак, стъбла и др.

Намокрените груби фуражи се размесват с ограничени количества ярма, за да се подсушат и да се приемат с апетит от козите. При хранене с меласа на животните се дава готварска сол за отстраняване на излишните калиеви соли.

Пивоварската каша е отпадък при производството на бира. Съдържа известни количества белтъчини и е добра храна за козите, но трябва да се дава в по-ограничени количества.

Сладовите кълнове са отпадък от ечемика при преработването му в бира. Те се дават накиснати във вода. Добра храна са за дойните кози. Съдържат захари, белтъчини, сурови влакнини и др.

Млякото е отлична храна за сукалчетата. Съдържа вода, мазнини, захари и минерални вещества.

Костното брашно е отпадък при преработването на костите.

Богато е на калций и фосфор, но е в трудноразтворима форма. Препоръчва се да е ситно смляно, защото по-добре се усвоява от козите. Костеното брашно се дава като добавка към бедните на минерални вещества фуражи - корено-, клубеноплодни, силаж, каши и др.

Кредата е подходяща калциева добавка към фуражите. Размесена с ярмата, шротовете и триците, тя се възприема лесно от козите от всички категории. На възрастните кози се дава до 15 г дневно, а на младите - 5-8 г.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
8073
0

Хранете ги рано сутрин и късно вечер Не прехранвайте кокошките в горещините, но и не ги оставяйте гладни. Давайте им да ядат рано сутрин и късно вечер, когато жегата поотмине.

20268
0

Всяка година наши читатели питат как да се отърват от съсели. Битката с тях е неравна, скъпа и в крайна сметка безуспешна.

10404
0

Още изисквания: да е на сухо място и далече от други постройки Тези птици се нуждаят от простор, така че всяка от тях трябва да разполага минимум от 2 кв. м площ.

4122
0

* Мръсните ги разболяват В топло време мускусните патета може да се пускат навън с майка си още на петия ден след излюпването. Това трябва да става постепенно.

1980
0

От третия ден вече ядат и пият вода сами Новоизлюпените мускусни патета не могат самостоятелно да пият и да ядат, а трябва да го направят няколко часа след излюпването.

Още от Фермер
486
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

1044
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

504
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

999
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа