Началото на август е най-подходящото време за засаждане на есенния минзухар или т. нар кърпи-кожух. През октомври ще се радвате на цветовете му. Засаждайте го в групи от по 3-5 луковички през 15-20 см. Дълбочината е около 15 см. Не се учудвайте, ако през февруари се развие листната им маса. И тя е красива. Същото важи и за есенно цъфтящите минзухари. При тях разстоянията и дълбочината на засаждане са наполовина. Засаждането на няколко луковици в група гарантира ефектно цветно петно. Не забравяйте да отбележите мястото на цветята, за да не ги стъпчете или повредите.

Сега се размножават декоративните треви - пампаска трева, мискантус, власатки и много, много други. Деленето на туфата става с помощта на права лопата. Получените две и повече растения се засаждат веднага на постоянно място и се поливат.

Време е да обърнем внимание и на някои стайни цветя. Ако сега отстраните слабите и недобре развити връхни сегменти на коледния кактус, те ще насочат силите си към образуване на цветни пъпки. Редно е да го засушите докато това стане. Отредете му слънчево място. Когато пъпките се появят, увеличете поливките.

Амарилисът има нужда от почивка. Оставете го на слънце и до края на месеца постепенно намалете поливките. Листата ще започнат да жълтеят, което означава, че хранителните вещества се насочват към луковицата. Нов цъфтеж можете да очаквате след поне месец почивка и възстановяване на поливките. Трябва да знаете, че растение с по-малко от 3-4 листа няма да даде цвят. Затова все повтаряме колко е важно да се грижим за листната маса.