Всеки лозар знае, че от бързото и навременното прибиране и бързото оползотворяване на обраното грозде, зависят крайните резултати от положения труд.
Гроздето се бере в технологична зрелост, наречена още на популярен език консумативна.
В тази влажна година сигурно на мнозина няма да им е лесно, но ще трябва да изберат подходящо сухо време за обирането на десертното грозде. Пък може и дотогава времето да стане по-благоприятно.
Бере се след като се е вдигнала росата.
След дъжд гроздоберът се прекратява за 24 часа
По-добре е да се бере на няколко пъти, като се започва от зрелите, здрави и качествени гроздове и се внимава да се запази восъчният налеп и да не се повреждат зърната.
Набраното десертно грозде, макар и за лична консумация, веднага трябва да се почисти от болни зърна
Премахват се и изсъхналите, и недоразвитите.
Чепките се нареждат в щайги - в един ред, или на дебела амбалажна хартия.
Брането на винени сортове задължително трябва да става в технологична зрелост - тогава гроздето е най-подходящо за съответния вид преработка.
Само при технологичната зрелост съотношението на захарите и киселините е благоприятно за преработване и ферментацията няма да ви създава проблеми.
При ръчното бране, за да се получи по-качествено вино, е желателно гроздето пак да се обира на два пъти - първо се прибират по-узрелите гроздове, а след 10-12 дни - останалите.
От това ще зависят и виното, и ракията.
Коментари