Кога ще е успешен гроздоберът

05 август 2018
В лозята
0
17082
Няма снимка
Стопаните да избират гроздоберните дни или часове - да са сухи, да е минал дъждът и да е паднала росата
1 2
 

Всеки лозар знае, че от бързото и навременното прибиране и бързото оползотворяване на обраното грозде, зависят крайните резултати от положения труд.

Гроздето се бере в технологична зрелост, наречена още на популярен език консумативна.

В тази влажна година сигурно на мнозина няма да им е лесно, но ще трябва да изберат подходящо сухо време за обирането на десертното грозде. Пък може и дотогава времето да стане по-благоприятно.

Бере се след като се е вдигнала росата.

След дъжд гроздоберът се прекратява за 24 часа

По-добре е да се бере на няколко пъти, като се започва от зрелите, здрави и качествени гроздове и се внимава да се запази восъчният налеп и да не се повреждат зърната.

Набраното десертно грозде, макар и за лична консумация, веднага трябва да се почисти от болни зърна

Премахват се и изсъхналите, и недоразвитите.

Чепките се нареждат в щайги - в един ред, или на дебела амбалажна хартия.

Брането на винени сортове задължително трябва да става в технологична зрелост - тогава гроздето е най-подходящо за съответния вид преработка.

Само при технологичната зрелост съотношението на захарите и киселините е благоприятно за преработване и ферментацията няма да ви създава проблеми.

При ръчното бране, за да се получи по-качествено вино, е желателно гроздето пак да се обира на два пъти - първо се прибират по-узрелите гроздове, а след 10-12 дни - останалите.

От това ще зависят и виното, и ракията.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
13401
0

Подготовката е от август с дълбока оран Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място - това е първото и най-отговорно мероприятие.

13680
0

* От листата на лозарския институт в Плевен От миналата година Институтът по лозарство и винарство в Плевен отчита голям интерес към новите български сортове за биопроизводство.

41814
0

Полиетиленови пликове дават ефект при малко лозе или асма Дъното на полиетиленови пликове с размери 30 на 40 см се пробива до размера на грозда, той се вкарва вътре отдолу нагоре,

24066
0

Споделен опит на наш читател Писмо от читател: В стъкларските работилници се намират винаги изхвърлени изрезки от огледала. Те се нарязват на парчета с размери около 4-5 см на десетина сантиметра.

17028
0

Ако не се изварява веднага Читателят Георги Нейков от Стара Загора ни е задал няколко въпроса.

Още от Фермер
459
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

1017
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

504
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

981
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа