Да си помогнем при ухапване от кърлеж

31 юли 2018
Домашен лекaр
1
17001
 

Д-р Емилия Бенова

Кърлежите са едни от най-честите преносители на различни и сериозни заболявания при хората. Увреждането, което може да предизвика един кърлеж, се дължи не толкова на самото ухапване, колкото на токсините и секретите, които отделят, както и микроорганизмите, които могат да предадат чрез слюнката при ухапване.

Кои са най-честите заболявания, които се предават от кърлежи и как да разпознаем ухапването?

Най-честите заболявания, които се предават от кърлежи са: лаймска болест; бабезиоза; eрлихиоза; рецидивираща треска; туларемия; анаплазмоза; колорадова треска; енцефалит. Заболяванията най-често са сезонни - от април до септември.

Симптоми и белези на ухапване от кърлеж

Ухапването обикновено е безболезнено и повечето хора може дори да не разберат, че са били ухапани.

При прикрепване кърлежите освобождават невротоксин, който прави самото ухапване безболезнено, но може да доведе до мускулна слабост и парализа. Отстраняването на кърлежа спира по-нататъшно отделяне на невротоксини и човек се възстановява напълно. На мястото на ухапването може да има зачервяване, сърбеж, парене и много рядко лека болка. В повечето случаи ухапването от кърлежи не предизвиква никакви оплаквания.

Заболяванията, които се предават от кърлежи, не се развиват веднага. Те започват дни, дори и седмици след ухапването. Ето защо в повечето случаи, особено ако човек не е усетил, може да мине известно време преди да се постави правилната диагноза.

След ухапване може да се развие някой от следните симптоми: грипоподобни с висока температура, поява на обрив, объркване, слабост, болка и оток на ставите, сърцебиене, затруднено дишане, гадене и повръщане.

Какво може да направите сами при ухапване от кърлеж?

За съжаление повечето хора си мислят, че знаят как да премахнат кърлеж сами, но повечето от методите, които се използват, само допълнително увеличават риска от предаване на инфекция, защото стимулират кърлежа да отделя слюнка.

Най-важната причина, поради която е необходимо да се отстрани кърлежът, е да се предпази човек от пренасяне на заболяване.

Често използваните методи като доближаване на топъл предмет (цигара, кибритена клечка), покриване или “боядисване” на кърлежа с боя, лак за нокти, вазелин, газ, могат да предизвикат освобождаване на секрет с патогенни причинители.

Трябва да се отстрани целият кърлеж

Това не е много лесна задача, защото той е плътно прикрепен. При самостоятелно вадене може да се разчлени кърлежът и част от него да остане в тялото. В такъв случай се увеличава рискът от предаване на инфекцията, а мястото може да се инфектира или възпали.

1 от fdsf на 31 юли 2018
"Да си помогнем при ухапване от кърлеж" - и как точно помогнахте на хората с тази статия?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашен лекaр
4950
0

Безплатни медицински прегледи се провеждат в 157 населени места От 18 август 2018 г. до 5 септември 2018 г. земеделската компания „Агрион“ организира безплатни медицински прегледи в цялата страна.

16695
0

Д-р Галина Цветкова, педиатър и семеен лекар в 13 ДКЦ в гр. София, с над 20-годишен професионален опит - Д-р Цветкова, какви вируси атакуват това лято?

7677
0

В световен мащаб се разработват методи за биологичен контрол на популацията Д-р Емилия Бенова Как да отстраните кърлеж? 1. Използвайте малки пинцети, които трябва да са плоски и извити.

10305
0

Учени от Лондонския университетски колеж и Лондонския имперски колеж заключиха, че съдържащият се в куркумата пигмент куркумин може ефикасно да се използва за лечение на глаукома в ранен стадий,

14040
0

Какви са симптомите за поява на катаракта? Д-р Емилия Бенова Основен симптом при всички видове катаракта е намаляването на зрителната острота. При старческата катаракта се наблюдават няколко стадия.

Още от Фермер
477
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

1035
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

504
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

981
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа