Д-р Емилия Бенова

Кърлежите са едни от най-честите преносители на различни и сериозни заболявания при хората. Увреждането, което може да предизвика един кърлеж, се дължи не толкова на самото ухапване, колкото на токсините и секретите, които отделят, както и микроорганизмите, които могат да предадат чрез слюнката при ухапване.

Кои са най-честите заболявания, които се предават от кърлежи и как да разпознаем ухапването?

Най-честите заболявания, които се предават от кърлежи са: лаймска болест; бабезиоза; eрлихиоза; рецидивираща треска; туларемия; анаплазмоза; колорадова треска; енцефалит. Заболяванията най-често са сезонни - от април до септември.

Симптоми и белези на ухапване от кърлеж

Ухапването обикновено е безболезнено и повечето хора може дори да не разберат, че са били ухапани.

При прикрепване кърлежите освобождават невротоксин, който прави самото ухапване безболезнено, но може да доведе до мускулна слабост и парализа. Отстраняването на кърлежа спира по-нататъшно отделяне на невротоксини и човек се възстановява напълно. На мястото на ухапването може да има зачервяване, сърбеж, парене и много рядко лека болка. В повечето случаи ухапването от кърлежи не предизвиква никакви оплаквания.

Заболяванията, които се предават от кърлежи, не се развиват веднага. Те започват дни, дори и седмици след ухапването. Ето защо в повечето случаи, особено ако човек не е усетил, може да мине известно време преди да се постави правилната диагноза.

След ухапване може да се развие някой от следните симптоми: грипоподобни с висока температура, поява на обрив, объркване, слабост, болка и оток на ставите, сърцебиене, затруднено дишане, гадене и повръщане.

Какво може да направите сами при ухапване от кърлеж?

За съжаление повечето хора си мислят, че знаят как да премахнат кърлеж сами, но повечето от методите, които се използват, само допълнително увеличават риска от предаване на инфекция, защото стимулират кърлежа да отделя слюнка.

Най-важната причина, поради която е необходимо да се отстрани кърлежът, е да се предпази човек от пренасяне на заболяване.

Често използваните методи като доближаване на топъл предмет (цигара, кибритена клечка), покриване или “боядисване” на кърлежа с боя, лак за нокти, вазелин, газ, могат да предизвикат освобождаване на секрет с патогенни причинители.

Трябва да се отстрани целият кърлеж

Това не е много лесна задача, защото той е плътно прикрепен. При самостоятелно вадене може да се разчлени кърлежът и част от него да остане в тялото. В такъв случай се увеличава рискът от предаване на инфекцията, а мястото може да се инфектира или възпали.