Разбира се, ако водите активно живеят, спортуват и се движат, както сте направили на 20 години, не е нужно да се тревожите за спазването на диети. Ако обаче сте започнали да водите по-застоял живот, ще трябва да преразгледате и менюто си. На първо място да намалите обема на поеманата храна.

Като второ, трябва задължително да се научите да ядете повече плодове и зеленчуци. Зеле, тиквички, патисони, моркови, цвекло, сряпа, ябълки, томати, краставици, чушки, лук, чесън и пр. Ако няма изрична забрана, можете да ядете пресни, мариновани, печени и т.н.

Не забравяйте и за горските плодове - гъби, ягоди, къпини, бировинки. Яжте повече ядки. Не се опитвайте да запазите с сладка и мармалади. Уви, с възрастта ще ви наложи драстично да намалите сладкото. Горските плодове стимулират храносмилането, помагат за добрата работа на стомаха и жлъчката и намаляват риска от развитие на заболявания.

Добре е тежките меса да бъдат заменени с по-диетични и с риба.

С какво са полезни изброените продукти? Богатти са на антиоксиданти. Съдържат витамини - С, Е, А, бета-каротин и минерални вещества - цинк, мед, селен, а също са богати на флавоноиди, индол и други съединения.

Всички те защитават организма от действието на болестотворните фактори и намаляват риска от развитие на патогенни заболявания. Тези храни забавят процесите на стареене.