Лятото е неблагоприятен период за животните и особено за млечните крави, когато топлината и влажността могат да доведат до понижаване на млекопроизводството и влошаване на тяхното здраве. Храненето на високопродуктивните животни през летните месеци е голямо предизвикателство и изисква особено внимание, за да се запази добрата продуктивност във фермата.

Какви са мерките за минимизиране на ефектите от топлинен стрес върху животните и как да балансираме дажбите през летните месеци четете в Съветите на специалистите от HL-TopMix

Лятно хранене

По време на средата на лактационния период енергията обикновено е ограничена като хранителна съставка в пасищната храна. Храненето, чрез прилагане на енергийни добавки през лятото може да бъде по-рентабилно, тъй като това ще спомогне за запазване количествата на добитото мляко, дори и в най-горещите летни дни.

Протеин

За повечето ферми, протеинът не би намалил продукцията, тъй като съдържанието на чист протеин в пасищата рядко надвишава 16%. Изискванията за средна лактация са 16% протеин.

Протеинът може да намали продукцията единствено когато кравите се хранят с ниско протеинова добавка, например, когато една крава се захранва с повече от 4 кг царевичен силаж на ден. Добавянето на протеинова добавка, независимо дали е необходима или не, зависи от средното съдържание на протеини в диетата на кравата, особено ако допълва голяма част от храната.

През летните месеци, с цел да запазим или увеличим млекопроизводството, е нужно да се дават добавки с по-ниско ниво протеин, тъй като от него се намалява продукцията при високи външни температури. Хранителни добавки богати на усвоим протеин в търбуха (RDP) или непротеинов азот няма да повлияят върху увеличението на продукцията. Намаляването на усвоимия протеин в търбуха и усвоимия протеин в червата (bypass протеина) подобрява обмяната на аминокиселините и оползотворяването на енергията при лактиращи млечни крави, изложени на топлинен стрес. Последните проучвания показват, че дажбите не трябва да съдържат повече от 17% суров протеин с над 62% bypass протеин при горещо време. Отново, обаче, трябва да се формулират дажби за адекватен прием на протеини въз основа на количеството храна, която кравата действително консумира.

Минерали

Даването на минерални добавки през лятото зависи от хранителния режим на кравата и индивидуалните ѝ нужди. В сравнение с нуждите на кравите, царевичният силаж е много по-беден на Mg, Ca, P и Na. Ако повече от 3 кг царевичен силаж бива даван на кравите в средата или в края на лактацията, добавянето на минерални добавки е препоръчително, тъй като това е изгоден начин да се предпазите от възможни усложнения, които да имат негативни влияние върху организма на кравите (например метаболитни разстройства). С увеличаването на количеството царевичен силаж, с който се хранят кравите, трябва да се увеличават и минералните добавки.

Продуктите, които може да приложите в храненето през летните месеци препоръчани от специалистите на HL-TopMix:

При горещо и сухо време, специалистите на HL-TopMix препоръчват:

TopMix „Лято“ - Минерален фураж за високомлечни крави

подходящ за летния сезон. TopMix® Лято е съдържа оптимално количество витамини и микроелементи, които спомагат за повишение на продуктивността, интензивността на периода на разгонване, както и процента на успешни бременности.Съдържанието на различни видове буфери спомага за справяне със стреса по време на горещите месеци и предотвратява развитието на ацидози.

Vezra Mix

Vezra Mix® е енергиен концентрат, който се произвежда от HL-TopMix по специална фирмена технология. Vezra Mix® съдържа източници на лесно усвоима енергия, в комбинация с ленено семе - богато на Омега3 мастни киселини. Те стимулират производството на редица хормони, в това число и на прогестерон, подобряващ плодовитостта и репродуктивните функции.

Wisan 44

Функционален фураж , богат източник на проетеин, на основата на рапичен шрот и урея, подходящ за високо продуктивни животни с изключителен ефект върху повишаването на млеконадоя. Wisan 44 спомага в летните месеци, млеконадоят да не се понижи.

Addiferm Stabil

Продукт разработен да осигури безопасността и стабилността на целодажбената смеска през горещините. Подтиска развиването на патогенни организми, плесини и дрожди и намалява затоплянето на зоната с храната. По този начин намалява загубата на хранителни вещества и се запазва високата продуктивност на животните.

Crystalyx Cattle Booster

Crystalyx Cattle Booster - кофи за близане, които водят до оптимизиране на производителността в стопанството, чрез стимулиране на приема на фураж и смилаемост, като същевременно осигурява всички основни минерали, микроелементи и витамини. Cattle Booster увеличава приема на фуражи с до 13% и увеличава храносмилането с още 10%.