До края на годината в най-голямата козеферма в Руската федерация - агрохолдинг "Лукоз Саба", започва да функционира още една козеферма с 1300 Саански кози, съобщава Агенция ROSNG.

Към днешна дата общото поголовие породисти Саански кози във фермата достига 3 716 глави, от които 1685 кози-майки. До края на тази годината поголовието вече ще наброява 5700 глави.

Животновъдният комплекс (на територията на Татарстан) е на площ от 15 хил. кв. м. В коезфермата се прилагат съвременни технологии - тя е оборудвана с конвейери на хранене, доилна инсталация и различна специализирана техника.

Още едно много популярно направление на агрохолдинга е екотуризмът. В "Лукоз Саба" е построена къща за гости, които могат да доят коза, да приготвят сами сирене или сладолед от козе мляко.

В тази ферма се произвежда една трета от козето мляко в Русия. От началото на тази година в нея са издоили 400 т козе мляко. А до края на годината предвиждат млечната продукция да достигне 1000 т.

Ръководството си е поставило за цел получаването от стопанството на статус на племенен репродуктор и откриването на селекционно-генетичен център. Освен това смята да създаде учебен център за подготовка на млечни козевъди.

Козефермата "Лукоз Саба" е подразделение на агрохолиднг "Лукоз". В състава му влизат две козевъдни и една овцевъдна ферма, както и Сернурското млекопреработвателно предприятие, което произвежда около 150 вида млечни продукти.