Европейската комисия ще отпусне 1 300 000 евро срещу двойния стандарт на храните и напитките.

Това обявиха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Емил Радев, автори на пилотния проект, който е одобрен без забележки от ЕК.

Средствата са за серия от тестове на храните и за сътрудничество между държавите, ще е отворена и за неправителствени организации, които работят за защита на потребителите. В момента производителите използват "вратичката" на различните нормативни изисквания в отделните държави, и предлагат различно качество стоки.

Със събраните данни от провеждането на повече тестове ще се въведат минимални стандарти за храните от ЕС, обясни Новаков. И добави оптимистично: "Очакваме от началото на 2019 г. ЕК да започне да изпълнява програмата, като обяви до април обществена поръчка, включително очаквам български компании да кандидатстват пред тази програма за отпускане на грантове още през 2019 г."

В коментара на ЕК към пилотния проект Новаков-Радев пише: "Да се изпълни, както е предложено", тоест без каквито и да било забележки. В същото време в списъка с предложени пилотни проекти е имало много отхвърлени.

Допреди няколко години ЕК отричаше въобще да има двоен стандарт, а сега призна, че има такъв в Източна Европа, напомни Емил Радев. "Ние искаме нормативно да се определи единен стандарт на храните и напитките в ЕС, а също при възможност да се направи централен орган, който да ги следи", добави той. И напомни, че програмата дава възможност да се завеждат и колективни искове при доказано второ качество.

"Решението дойде от България и е едно от първите измерими - и качествено, и количествено. Това не е кампания, а постоянна програма за потребителските организации", подчерта Новаков.