Покрита вертикална ферма, която консумира 90% по-малко вода от конвенционалните ферми, e построена до Лас Вегас и ще може да доставя около 9 500 порции листни зелени салати на ден за казина и ресторанти.

"Лас Вегас е мястото с най-висока плътност на ресторантите от висок клас в света, които могат да си позволят този висококачествен продукт", каза Брок Лийч, главен оперативен директор и генерален управител на Oasis Biotech. "Ще можем да доставяме продукта до клиента за по-малко от 24 часа."

Oasis Biotech - хидропонна ферма с китайски инвеститори, планира да направи първата доставка в Лас Вегас на 24 юли. Предполага се, че обектът от 215 000 квадратни метра ще бъде един от най-големите в Америка.

Първоначално фермата ще отглежда зелени култури, включително кълнове и ароматни билки и подправки, а по-късно асортиментът ще се разшири до моркови и ягоди.

Производството не използва агрохимия, а за осигуряване безопасността на храната в помещенията ще бъдат инсталирани специални филтри и ултравиолетови източници на светлина.

"Разпространената неотдавна чревна инфекция в мрежата на Макдоналдс, дошла от листата на марулята, показва колко е трудно да се контролира безопасността на пресните храни, отглеждани в традиционните ферми", каза Диксън Дезпомер, професор по екологични науки в Колумбийския университет и водещ специалист по вертикално земеделие. "Технологиите с вътрешен контрол произвеждат селскостопански продукти, за да избегнат това".

Дезпомер отбеляза, че в бъдеще вертикалното селско стопанство в градовете ще придобие популярност, поради наличието на ресторанти и магазини, които търсят "производители, които могат да гарантират здравословни пресни продукти целогодишно и то близо до мястото, където се намират. Мисля, че това е жизнеспособен бизнес. "

Повечето листни зеленчуци и други пресни продукти, които се доставят на пазара в Лас Вегас, се отглеждат в Калифорния и Аризона, така че има допълнителни разходи за доставка, а понякога логистиката може да отнеме и няколко дни, за да достигне до клиентите.

Миналата година Лас Вегас е посетен от повече от 42 млн души.

"Ние се фокусираме върху независими ресторанти и малки мрежи." каза Брок Лийч и съобщи, че вертикалната ферма планира да продава листни зеленчуци и други продукти чрез голям местен дистрибутор. "Много от най-големите казина вече купуват от този дистрибутор", каза той.

Компанията-майка на вертикалната ферма е Sananbio - тя принадлежи на китайския гигант Sanan Group, който произвежда LED осветление.

Sananbio вече управлява една от най-големите вертикални ферми в крайбрежен град на Китай в Quanzhou.

Oasis Biotech ще стане лидер на вертикалното земеделие в САЩ и ще демонстрира технологията си на американците, за да продаде оборудване и осветление на други предприятия на вътрешния пазар. "Ние ще станем един от най-големите играчи в бранша", каза Лийч.

Според компанията, LED осветлението, инсталирано в Oasis Biotech, използва с 50% по-малко енергия, в сравнение с традиционното осветление за оранжерии.

Китайската компания е похарчила около 30 млн долара на вертикалната ферма, включително и закупуването на площ от 215 000 квадратни метра, разположена на около 6 мили източно от Лас Вегас. Вертикалната ферма се намира на мястото на бившия обект за наркотици.

Първият етап се състои от стартирането на фермата с производствена площ от 60 000 квадратни метра, което съответства на площ от 34 акра.

Очаква се вторият етап, планиран за началото на следващата година, да увеличи двойно производствената площ.

Според Лийч Oasis Biotech очаква да достигне печалба през 2019 г. В Oasis Biotech работят около 130 души.

Сега зеленажите се събират на ръка, но във втория етап фирмата планира да автоматизира изцяло прибирането на реколтата.

Оборудването за автоматизация на прибирането се основава на технология, която се тества в производството на Sananbio в Китай.

Друго предимство на вертикалната ферма е по-ефективното потребление на влага. В южната част на Невада водните ресурси са ограничени.

Там често има суша и по-голямата част от водата идва от река Колорадо и подземни извори.

Вертикалната ферма в Лас Вегас използва 90% по-малко вода от традиционната ферма, или около 300 до 500 галона на ден - приблизително колкото потребява ежедневно семейство от четирима.

Източник:cnbc